– Strømutgiftene spiser voldsomt av budsjettet, sier Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet på Bygdøy i Oslo.
Vinteren har ennå ikke sluppet taket over museet til minne om Thor Heyerdahls liv og ekspedisjoner. Her kan publikum blant annet se flåten Heyerdahl seilte over Stillehavet med.
Som privateid museum må de klare seg uten løpende støtte fra det offentlige. En vinter med skyhøye strømkostnader, etterfulgt av snø og minusgrader i mars, har gjort den økonomiske situasjonen svært utfordrende for museet. Nå er vedlikeholdsarbeid og nye utstillinger satt på vent.
– Vi har blant annet måtte sette en utstilling for barn på vent inntil videre. Museet går nå med underskudd, og om dette kostnadsnivået vedvarer, blir situasjonen ekstremt krevende, og sterkere tiltak må vurderes, sier museumsdirektøren.
Et aktuelt tiltak er ifølge Heyerdahl å stenge museet i visse perioder i vinterhalvåret. Dette vil imidlertid gå utover barn fra skoler og barnehager. De besøker gjerne museet på denne tida av året. Stenging av museet vil også ramme de ansatte.
Ber gjester ha på yttertøy
Sju av ti museer opplever dagens strømsituasjon som utfordrende. Det viser foreløpige tall fra en undersøkelse fra Norges museumsforbund, som Klassekampen har fått tilgang til. I alt har 49 museer fra hele landet levert inn svar.
Samtidig opplyser nesten seks av ti at de har måttet gjøre tiltak for å dekke inn de økte utgiftene.
«Gjestene oppfordres til å beholde yttertøyet på innendørs.»
— Liv Heyerdahl, direktør ved Kon-Tiki-museet
Foruten de nevnte sparetiltakene har Kon-Tiki-museet blant annet senket innetemperaturen, redusert antall lyskilder og stengt av flere rom.
– Vi har også måttet si nei til kjærkomne ekstrainntekter ved forespørsler om kveldsaktiviteter fordi det i perioder har vært for kaldt i museet til for eksempel foredrag, mottakelser, middager og konserter. Gjestene oppfordres til å beholde yttertøyet på innendørs, sier Heyerdahl.
Doblet strømkostnadene
Som følge av sparetiltakene har museet i 2022 nærmest halvert strømforbruket, sammenliknet med siste normalår, som var i 2019.
– Likevel er økningen i strømutgifter helt enorme. Strømkostnadene i 2022 var opp mot det dobbelte av hva de var i 2019, til tross for strømsparetiltak, sier Heyerdahl.
Iverksetter energibesparende tiltak
I 2022 fikk nesten 30 museer 44 millioner fra energitilskuddsordningen for næringslivet, ifølge Forskerforum. Ordningen er todelt: På den ene sida får virksomheter dekket deler av strømregningen. Men den gir også bedriftene mulighet til å søke om støtte til å investere i energieffektiviserende tiltak.
Therese Manus ved Henie Onstad kultursenter sier museet allerede har satt i gang arbeidet med større energibesparende tiltak.
Kultursenteret har fått tilsagn på 3,7 millioner kroner til delvis finansiering av energitiltak. Også Kode kunstmuseum i Bergen har fått tilskudd til finansiering av nye energitiltak på opptil 3,8 millioner.
«Dette er selvsagt flott, men årlige strømkostnader har økt betraktelig, og vi hadde en svært anstrengt økonomi allerede før pandemien og strømkrisa», skriver kommunikasjonsrådgiver Maria Tripodiaos i en e-post.
Museumsdirektør Liv Heyerdahl ved Kon-Tiki-museet opplyser om at de også har fått tilsagn på støtte til enøk-midler, men de er fortsatt i en planleggingsfase.
Også Henie Onstad Kunstsenter i Bærum opplyser at strømkostnadene i 2022 var mer enn doblet fra tidligere normalår.
«Som kunstsenter med egen samling og visning av internasjonal kunst må vi følge strenge klimakrav, og det er derfor meget begrenset hva vi kan være gjøre mindre tiltak for å spare strøm», skriver Therese Manus, markeds- og kommunikasjonsdirektør, i en e-post.
Vil ha mer strømstøtte
51 prosent av museene mottok strømstøtte i fjor høst. De fleste av disse mottok støtte gjennom statens strømstøtteordning for næringslivet. Det gjelder også for Kon-Tiki-museet, som i fjor høst fikk utbetalt 65.800 kroner i støtte.
Selv om støtta kom godt med, utgjorde summen kun 28 prosent av de samlede strømkostnadene den var ment å dekke for oktober, november og desember. De høye utgiftene har vedvart inn i det nye året. Årets to første måneder viser ifølge Heyerdahl strømkostnader for museet som langt overstiger tilsvarende periode i fjor, til tross for sparetiltak.
– Vi skulle gjerne hatt en strømstøtteordning som virkelig monner. Slik ordningen var i 2022, ble det mer en form for symptomlindring enn reell støtte.
– Alvorlig situasjon
Liv Ramskjør er generalsekretær i Norges museumsforbund. Hun mener tallene fra undersøkelsen understreker at museene er sårbare etter en lengre periode med høye strømpriser, to år med pandemi, samt mange år med ABE-reform.
– Det er en ganske alvorlig situasjon for veldig mange, sier Ramskjær.
Hun peker samtidig på at viljen til å gjøre noe med situasjonen er stor – ettersom seks av ti museer sier de har gjort tiltak for å redusere energiforbruket. Faren er hvis dette går utover drifta.
– Da blir det en ond sirkel. Man kommer inn i en fase hvor museene i mindre grad kan brukes til aktiviteter de normalt har inntekter på. Dermed begrenser man ikke bare mulighetene til inntjening, men står også fare for å miste kunder man har brukt i slike sammenhenger tidligere, sier Ramskjær.
Retting 15.03.2023: Opprinnelig sto det i denne saken at Kon-Tiki museet nærmest hadde halvert strømkostnadene i 2022, sammenlignet med siste normalår som var 2019. Det stemmer ikke. Det riktige er at museet nærmest hadde halvert strømforbruket. Det er nå rettet.