I søkelyset

Det er ikke ofte vi på lederplass støtter Civita-leder Kristin Clemet, men i dag gjør vi det. I et innlegg i Aftenposten i går kritiserer hun norsk presses reaksjoner på et SVT-intervju med prinsesse Märtha Louise. Den kritikken er høyst betimelig. Bakgrunnen er Märtha Louises deltakelse i programmet «Min sanning», som i én time går tett på livet til én person. Her forteller Märtha Louise om hvordan det er å leve i medienes ofte negative søkelys. Det er en sår fortelling. Blant annet forteller hun at hun i tenårene trodde alle hatet henne. Märtha Louise forteller også om hvordan partnerne hennes konsekvent omtales negativt i pressa, og hva det gjør med dem.

For tre år siden tok eksmannen Ari Behn livet sitt, og Märtha Louise har i årene etterpå måttet håndtere både egen sorg og følelsene og livene til parets tre døtre. I SVT-programmet sier hun at det ikke er pressas skyld at Behn begikk selvmord, men at det preget ham negativt at norske medier sluttet å se ham som en talentfull forfatter etter at de ble sammen. I stedet ble han omtalt som en påfugl, arrogant og en elendig kunstner. Det gjør noe med et menneske å alltid bli rakket ned på, sier Märtha Louise, i tillegg til at Behn sleit med dårlig psykisk helse. Prinsessa mener også at hun er den mest kritiserte personen i Norge.

I en kronikk i Aftenposten anklager Reidun Kjelling Nybø og Solveig Husøy i Norsk Redaktørforening prinsessa for å framsette «alvorlige og unyanserte påstander». De hevder at intervjuet «kan bidra til å svekke både pressen, kongehuset og det norske demokratiet». «Når personer i offentlige roller gjør seg til ofre og fremstiller pressen som ‘de onde’, kan det svekke tilliten til redaktørstyrte medier og tilsløre samfunnsdebatten. Det er foruroligende at et medlem av kongefamilien tyr til slike virkemidler», skriver de. Reaksjonen fra redaktørene er overspent og alarmistisk, i tillegg til å være uten medfølelse med en person som har gjennomgått livskriser i full mediebelysning. Uavhengig av hva man måtte mene om alternativmedisin eller kongehuset, belyser intervjuet sider ved medieeksponering det burde være interesse i Presse-Norge for å reflektere over. I stedet fører Redaktørforeningen nok et punkt til den allerede lange lista over alt som er feil med Märtha Louise: Nå er hun også en trussel mot demokratiet.

Leder