Det er hjerteskjærende scener som nå strømmer til oss fra områdene som er hardest rammet av jordskjelvet i Tyrkia og Syria. Det første jordskjelvet var enormt, målt til 7,8 i styrke, og etterskjelvene har også vært sterke. Det traff i det Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kaller det verst tenkelige området, i den verst tenkelige tida. Hjelpearbeidet på den tyrkiske sida av grensa er vanskelig nok. De store veiene har rast sammen mange steder, og det er vanskelig å få fram maskiner til å rydde i ruinhaugene. Samtidig er det minusgrader og snø, så de som er fanget i ruinene av hjemmene sine, risikerer å fryse i hjel dersom de ikke blir gravd fram raskt. Hjelpearbeidere forteller at de må grave med hendene når de hører tegn til liv, og i minusgrader, i møte med våt og kald sement, er mangelen på noe så elementært som arbeidshansker et stort problem.
I Nord-Syria er situasjonen likevel verre. Byer, ofte reist på kort tid for å huse krigsflyktninger, har enorme skader, men knapt nok en gravemaskin tilgjengelig. Veinettet er elendig, og mange steder har ikke overlevende andre muligheter enn å grave med hendene. Området som er rammet, er styrt av et lappeteppe av aktører: syriske myndigheter, islamistgrupper og grenseoverganger kontrollert av russere. Hjelpearbeidet for flyktninger har vært vanskelig lenge. Nå er det prekært, og det når det haster som mest.
I tillegg skaper sanksjonene mot Syria problemer for overføring av penger til bistand. USA og EU har lenge nektet å støtte hjelpearbeid i Syria som kanaliseres gjennom Assad-regimet. Ifølge nyhetsbyrået AP har tjenestemenn fra USA og EU uttalt at jordskjelvet ikke vil endre på det. Det er uholdbart i møte med den katastrofen landet nå står i. Røde Kors er klare på at humanitær hjelp må unntas sanksjoner, og viser til at FNs sikkerhetsråd har vedtatt dette. Det er tragisk at slike vurderinger ikke kan gjøres raskere. Hjelpearbeidere med kunnskap om jordskjelv vet at de første 48 timene etter skjelvet er avgjørende. Etterpå trengs også hjelp til de flere hundre tusen som har mistet hjemmene sine.