Ideer

Forsøk på å holde fast tida

Racerbiler, flymaskiner, samlebånd og «teatrofoner»: Også for 100 år siden følte folk at tida løp fra dem.

RAKETTBIL: I 1928 satte Fritz von Opel ny fartsrekord i sin rakettbil «RAK 2» i utkanten av Berlin. De første tiårene av det 20. århundret var preget av like deler angst og fascinasjon for den nye hastigheten i kulturen. Foto: Ullstein Bild / GettyRAKETTBIL: I 1928 satte Fritz von Opel ny fartsrekord i sin rakettbil «RAK 2» i utkanten av Berlin. De første tiårene av det 20. århundret var preget av like deler angst og fascinasjon for den nye hastigheten i kulturen. Foto: Ullstein Bild / Getty

Et damptog raser av gårde. Klippingen er lynrask: skinner, hjul, strømmaster og trær. På et skilt langs sporet står det: «Berlin: 15 km». Toget passerer industriområder og boligblokker med stillaser. Det ankommer stasjonen. Kameraet glir over hustakene og gatene. Mennesker går med bestemte skritt i retning arbeidet. Storbyen er i ferd med å våkne.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Kommentar

Filmfes­ti­valen i Cannes rullar ut løparen, og igjen er Joachim Trier i hovud­kon­kur­ransen.

Kulturtirsdag

100 år etter at Ian Hamilton Finlay ble født, står Skottlands viktigste kunstverk igjen etter ham: hagen Little Sparta, med sine ord, skulpturer og stemninger.

Bøker

Omset­ningen av engelsk­språk­lige bøker er i kraftig vekst. Ark vil offent­lig­gjøre salgs­tal­lene, mens Norli sier nei.