DebattVenstresida

Vanskelig å ta stilling, sier du?

Noen av oss er så gamle at vi husker Vietnamkrigen. USA gikk inn med overlegen militærmakt. Det vietnamesiske folket skulle ikke ha rett til å velge sin egen kurs. Bomber og napalm skulle tvinge dem til å godta et antikommunistisk styre med quislinger innsatt av USA.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Sv

En sosia­listisk kritikk av Ebbing og Overrein

Hans Ebbing og Arne Overreins svar til meg i Klassekampen 1. april viser på tre ulike vis at vi ser den internasjonale situasjonen svært forskjellig. For det første mener de at Trumps seier innebærer at det «omsider» skjer «reelle forhandlinger» for å få slutt på Ukraina- krigen. SV er for forhandlinger om fred parallelt med støtten til Ukraina. Ingenting er bedre enn om krigen tar slutt, men vi må kreve en rettferdig fred. Det er liten grunn til å tro at det er det Trump bidrar til nå, han har i stedet sørget for å svekke ukrainernes forhandlingsposisjon. Ebbing og Overrein fortsetter dessuten å kalle Ukrainas forsvarskamp for en «proxy-krig».

Lærebøker

Demo­kratisk struktur

Journalister bør tenke gjennom hva slags informasjonskanaler barn og unge i løpet av årene på skolen blir vant til å bruke, og gjør seg avhengige av, når ikke lærebøker i alle fag gir dem et grunnlag av kvalitetssikret kunnskap. Forventer journalister at studenter og unge voksne skal vende seg til kvalitetsjournalistikk de må betale for, når de bare blir gamle nok? I en global og digital verden har skolesamfunnet og lærerne den samme utfordringen som massemediene har: Hvem skal være redaktørene som garanterer for sikker og sann kunnskap? Hvem garanterer mot falske nyheter; ugyldig og manipulert informasjon? BBC, NRK og andre statskanaler var tidligere garantister for nyheter som befolkningen kunne stole på. Både riksaviser og lokalaviser har bygget opp troverdighet som redaktører for gyldig informasjon og kunnskap. Politikerne vedtar bevilgninger til innkjøp av kvalitetssikrete lærebøker i flere fag, men skolene har i årevis gjort seg stadig mer avhengige av dyr digital teknologi, som ikke kan erstatte lærebøkene som språklig og faglig støttestruktur for læring. Bevilgninger, penger, som skulle ha blitt brukt til kvalitetssikrete lærebøker i flere fag, blir brukt til andre formål i skolers knappe budsjetter. I skolen merker lærere redusert tilvekst av lærebøker i de fleste fag, og en kildefattigdom ved at stadig mer kvalitetsjournalistikk nå befinner seg bak betalingsmurer. Elevene blir overlatt til digitale plattformer som ikke kan konkurrere med lærebøker i kvalitet når gjelder gyldig og relevant informasjon. Elevene blir på nettet overlatt til NDLA, en offentlig finansiert læringsplattform av lav kvalitet, til Wikipedia og alt annet som er gratis tilgjengelig på nettet.

Strømpriser

Arbei­der­par­tiet har ikke tatt kontroll over krafta

Regjeringa har foreslått «Norgespris» på 40 øre/kWt. Ap har adoptert kravet om «kontroll over krafta». Bak de fine ordene mangler de like mye kontroll som før. Ingen kraftselskaper må gi fastprisavtaler til folk på 40 øre/kWt som følge av regjeringas grep. Kraftselskapene skal fortsatt ta seg skyhøyt betalt for vannkraft som er svært rimelig å produsere. Prisene settes fortsatt på en europeisk børs, ofte til flere kroner for kilowattimen.