Festival

Festival føniks

Lockdown på nederlandsk: En tur nedenom, men ikke hjem med en gang.

FEST MED FASTMONTERTE SETER: Sitteplasser til tross, folk danset som de ville under siste dag av Le Guess Who? i Nederland – her under avslutningskonserten med London-bandet Sons of Kemet. FOTO: JELMER DE HASS/LE GUESS WHO? Jelmer de HaasFEST MED FASTMONTERTE SETER: Sitteplasser til tross, folk danset som de ville under siste dag av Le Guess Who? i Nederland – her under avslutningskonserten med London-bandet Sons of Kemet. FOTO: JELMER DE HASS/LE GUESS WHO? Jelmer de Haas

Etter avlyst Le Guess Who? i fjor, og omtrent halvannet år uten konserter sånn i det store og hele, sitret det ekstra ved ankomst Utrecht. Foran oss ventet fire festivaldager i byens store konserthus og på de mange sidescenene, klubbene og kirkene der Le Guess Who? finner sted den andre helga i november. Nytt av året var at pandemien krevde litt mer av publikums planlegging. Lavere kapasitet, strammere tidsskjema og – i motsetning til flyplassene i Amsterdam og Oslo – daglig framvisning av koronapass, var tiltak som økte sjansene for kø, slik at man måtte være forberedt på at noe ville glippe og at bomturer ville få større konsekvenser enn ellers.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Musikkmagasinet

Intervju

Livsrytme

Pianist og professor Liv Glaser er egentlig litt jazzete, med et hjerte som banker i takt for musikken.

Kommentar

Åpne ørene

For noen uker siden var jeg i en nordisk forsamling der vi alle skulle presentere oss etter tur. Vi satt i en sirkel, og en svensk, en dansk, en finlandssvensk presenterte seg og fortalte om sine bakgrunner – på morsmålet. Jeg rakk å tenke at det var fint å sitte samla i et rom og dele fellesskapet i å snakke våre egne morsmål i forståelse med hverandre, at det er et språkfellesskap som gir oss flere mennesker å snakke på morsmålet med, en større kultur å bevege seg i på eget språk. Så var turen kommet til meg. Jeg kan vanskelig tenke at noen som har hørt meg prate vil si at jeg snakker fort, og jeg var i tillegg bevisst på å snakke ekstra sakte og t-y-d-e-l-i-g. Men det hjalp ikke. Jeg så rullegardina gå ned i ansiktene til mine kolleger.

Intervju

Cross mot dem

Den Oslo-aktuelle standup-stjernen David Cross foretrekker å turnere som et indierockband.