DebattSkole

Nyanser skjerm­de­batten!

Digitalisering i skolen er viktig fordi mange digitale læringsverktøy er gode, nødvendige og uerstattelige. Skolen trenger slike verktøy for å gi elevene best mulig læring. Teknologi og skjermer er noe vi vil forholde oss aktivt til, ikke fornekte.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Anmelderi

Bør en vege­ta­rianer anmelde en biffres­tau­rant?

Burde alle anmelde alt? Er det uheldig at en anmelder som hater krim, blir satt til å anmelde Anne Holts siste? Hva hvis en anmelder synes romanen teaterstykket er basert på, er «langdryg» og dårlig? En slakt bringer vanligvis ikke frem latter hos de ansvarlige. Men unntak finnes. For eksempel anmeldelsen av teaterstykket «Honningtunger» (Klassekampen 19. mars). Vi visste det jo, sier den kvinnelige regissøren. Det måtte jo komme, sier den kvinnelige forfatteren – det er meg. Ifølge Amund Grimstad er romanen «Honningtunger» skikkelig dårlig.

Strømpris

Gi strøm­støt­ten til dem som trenger den

Miljøpartiet De Grønne har lagt fram forslag på Stortinget om en ny strømstøtte som utbetales flatt til alle husstander, uavhengig av strømforbruk. Siden husholdninger med dårlig råd bruker mindre strøm enn de rike, vil vår ordning gi mye mer penger til dem som sliter med å betale strømregninga, uten å gjøre det mindre lønnsomt å spare strøm. Varianter av ordningen er anbefalt av blant andre Naturvernforbundet og Huseierne, og av samfunnsøkonomer som Katinka Holtsmark og Ole Kvaløy. Dagens strømstøtte gir mest til dem som sløser. Det samme gjør Frp og Rødts makspris og regjeringens Norgespris. De som bruker mest strøm – som stort sett er de med høyest inntekt – får i dag klart mest strømstøtte. Makspris vil gjøre fordelingseffekten enda mer grotesk.

Språk

Du har rett, Lund!

Svein Lund har rett – det var ille at Sápmi stod med aksent nedover, i mi spalte den 19. mars. Med várri (‘fjell’) skjedde det same. Stundom skjer det som ikkje skal skje. Sjølv om eg, med lite kompetanse i samisk, faktisk veit at samisk kun har eín aksent, og den går alltid oppover. Klassekampen og eg bed om orsaking. Men når Svein Lund kritiserer at eg i omtalen av Karasjok skriv at siste leddet er samisk jåkka (‘elv’), er eg ikkje med.