Kveding

Austablått og vestavillt

DVERGENES HERMING: Her er Dvergmål etter at de gikk fra å være kvintett til å bli kvartett – Marit Karlberg, Øyonn Groven Myhren, Turid Spildo Nerdrum og Jon Anders Halvorsen. DVERGENES HERMING: Her er Dvergmål etter at de gikk fra å være kvintett til å bli kvartett – Marit Karlberg, Øyonn Groven Myhren, Turid Spildo Nerdrum og Jon Anders Halvorsen.

På nittitallet var Oslo møtested for en krets av unge folkesangere fra øst og vest som hadde kommet til byen for å studere. Disse skulle komme til å kalle seg Dvergmål, og i 1996, 100 år etter Ivar Aasens død, kom plata «Visor og kvæde frå Blåberglandet». I albumomslaget beskriver de selv møtet med hverandre: «Våren 1995 kom me frå aust og vest for å vera i lag, og kveda for og til kvarandre. Tonar frå «dei gamle fjelli» møtte tonar frå «dei steinutte strender». Austablått og vestavillt helsa einannan – slo seg saman – fløkte seg i kvarandre – krulla og tulla seg i hop ettersom hugen til samkveding vakna. Innfalla yngla, me brådikta stemmer, tonane sveiv blåe og me fann namn: Dvergmål!»

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Musikkmagasinet

Intervju

Lang natts ferd

En historisk jødisk konsert med Kringkastings­orkesteret viser musikkens kraft til å leve videre.

Kommentar

Festi­vald­re­peren

Er norsk olje en trussel mot festivaler verden over? Ja – i hvert fall ifølge en ny rapport fra Green Music Australia, kalt «Rain, Heat, Repeat: How Music Fans Are Experiencing Extreme Weather». Her ble 1155 australske festivalpublikummere intervjuet om hvordan klimaendringer og ekstreme værhendelser påvirker deres musikkvaner og festivalopplevelser. Funnene er dårlig nytt for en bransje som allerede er sårbar på grunn av økte kostnader i alle ledd. For festivaler er det essensielt å selge flest mulig billetter tidligst mulig. Men de siste årene har flere festivaler i Australia blitt avlyste på grunn av dårlig forhåndssalg. Rapporten viser hvordan klimaendringer bidrar til dette: Kjøpsvanene endrer seg, for folk venter med å kjøpe billetter til de kan sjekke værmeldingen for arrangementet. Publikum bekymrer seg også for at ekstremvær skal føre til avlysninger i siste liten. 85 prosent av festivaldeltakerne har opplevd det de anser som ekstremvær på en musikkfestival de siste 12 månedene. 34 prosent har blitt mer forsiktige med å kjøpe billetter på grunn av ekstremvær, og andelen stiger til 44 prosent blant de som regelmessig går på konserter. En annen konsekvens rapporten nevner, er hvordan denne usikkerheten får publikum til å prioritere innendørs arenakonserter som er mindre værutsatte.

Kommentar

Opport­u­nisten

Dere har hørt det før, men: Denne uken startet omsider rettssaken mot bransjeringreven, businessmannen og rapperen Sean Combs, aka P. Diddy. Som de fleste har fått med seg, står Combs tiltalt for menneskehandel, seksuelle overgrep og diverse grusomheter, og kan risikere fengsel på livstid. Sjølv nekter han straffskyld. NRK har dekket Diddy-saken overraskende lite, dens svære kulturelle betydning tatt i betraktning. Men i en ny kommentar trekker kulturkommentator Inger Merete Hobbelstad noen lange linjer – blant annet kaller hun Diddy for «musikkbransjens beste nese». Dét er i beste fall en solid overdrivelse, og musikkbransjen er sjølvsagt altfor svær til at en slik setning gir mening.