Oh my god,» sier hun og ser inn i kamera. «Jeg har fått en pakke fra Temu!». Hun holder opp en oransje pakke og smiler. «Vær med meg å åpne!» Ut av pakken kommer et overflødighetshorn av farger og former. En sminkeveske, et armbånd med små plastperler, et deksel, en ansiktsmaske, et tannkost-etui. Det er som spøkelset av en julaften. Samme umiddelbare dopaminrush – uten en personlig kobling til avsender. Hun viser frem hver ting, klikker og klakker neglene sine på objektene. Det er vanskelig å slutte å se på. Vi vil også vite hva som finnes i pakken. Og kanskje vi får lyst til å bestille vår egen pakke.
Det vi ser på, er et såkalte «Temu-haul». Folk – ofte kvinner – på sosiale medier får tilsendt pakker fra den kinesiske megalavpris-nettbutikken Temu. Noen ganger er det gratis tilsendte varer, og andre ganger betalte samarbeid. Det er uansett god og effektiv reklame, og med et enormt markedsføringsbudsjett, har det bidratt til å gjøre Temu til et trendene fenomen.
Det koster så å si ingenting å få sin egen julaften hjemme. Sånn kan det i alle fall virke. Men prisen – den faktiske prisen – er det vi som betaler. Temu og andre ekstreme lavpriskjeder som Ali Express og Shein har nemlig en skyggeside.
For det første, er noen av varene helsefarlige. En nylig undersøkelse fra NRK i samarbeid med Miljødirektoratet viser den usynlige risikoen. NRK bestiller et lite utvalg varer, og finner så høye nivåer av tungmetallet kadmium i en øredobb at den må kastes som spesialavfall. Kadmium er en miljøgift og er koblet til en rekke negative helseeffekter. I en barneleke – en liten hundevalp som kan bjeffe – finner de bly i kretskortet. Bly er et annet helseskadelig tungmetall. Den totale mengden tungmetaller i forbrukerprodukter er sterkt regulert her til lands og i EU. Men så har Temu røtter i Kina.
En britisk dokumentar på Channel 4 fra i år finner et liknende resultat. Der har de også kjøpt ting fra Temu, og analysert innholdet. Et sølvsmykke virker kanskje forlokkende til en råbillig pris på litt over to britiske pund, men ikke når man får vite at det er ti ganger mer bly i det enn det som er lovlig i Storbritannia. I en barnejakke finner de grunnstoffet antimon, et annet giftig metall som også er knyttet til noen helseskader. At man finner skadelige metaller i klær og objekter rettet mot barn, er spesielt bekymringsverdig. Barn har hjerner og nervesystemer som er under utvikling, og er spesielt sensitive for effekten av tungmetaller som bly.
«Når noe er så billig, så må noe være dårlig»
En sørkoreansk inspeksjon av klær og andre objekter fra Shein, Aliexpress og Temu, finner flere farlige kjemikalier i ulovlig høye doser. I den franske avisen Le Monde beskrives det hvordan det ble funnet dioksan i neglelakk. Mengden var 3 ganger høyere enn den som er tillat. Dampen til dioksan er giftig. Sandaler med bly. Caps med formaldehyd. Det fortsetter og fortsetter.
Men det er ikke bare varene i seg selv som er problematisk. Tidligere i år anmeldte 17 europeiske forbrukerorganisasjoner Temu for brudd på EU-loven DSA. Temu anklages blant annet for å rette seg mot unge på Tiktok, være manipulerende i sine produktanbefalinger, med mer. Kampanjene på sosiale medier har blitt sammenliknet med pyramidespill, der man loves gratis produkter og kreditt i appen.
At varene er så billige og at markedsføringen skal lokke deg til å kjøpe mye og overforbruke, innebærer en forbrukerstil som ikke er forenelig med bærekraft. Billig og raskt, for så å havne i en skuff, eller rett i søppelbøtta.
Det er også en betydelig risiko for at Temu, og liknende butikker, benytter seg av uetisk eller ulovlig arbeidskraft. Mistankene, som har kommet fra flere hold, har blant annet dreiet seg om at lavpriskjedene utnytter tvangsarbeid fra Uigur-befolkningen i sine leveransekjeder. Dette har vært kategorisk benektet av lavpriskjedene selv. Faktisk har det meste av kritikken som er nevnt her blitt kategorisk benektet. Her i Norge snakker Temu til oss via et nordisk PR-byrå, som kan bekrefte at det er ingen grunn til bekymring.
For mange kommer neppe kritikken over som en overraskelse. Det sier seg selv, vil nok mange hevde. Med vanlig bondevett kan man selv regne seg frem til at når noe er så billig, så må noe – om det er arbeidskraften, produktkravene, produktkvaliteten, eller måten brukerdata blir behandlet på – være dårlig. Prisen må kuttes et eller flere steder i kjeden.
Men dette bondevettet har vi kanskje ikke i Norge. Eller, så ser vi ikke veldig tydelige tegn på at folk bruker det. Temu er nemlig hot her til lands. En netthandelsrapport fra Postnord i 2024 viser at Temu er mer populært enn Zalando og eBay. I Norge har Google-søk etter Temu økt med 2850 prosent det siste året, skriver Tor W. Andreassen for Bergens Tidende. Appen har vært den nest mest populære på App Store. Den er også mest populær i aldersgruppen 50–79 år.
Slagordet til Temu er at du kan handle som en milliardær.
Med andre ord: Du kan få mye for lite, være en uansvarlig forbruker, potensielt utnytte minoriteter og uetisk arbeidskraft, og ende opp med potensielt giftige varer som du snart kaster i søpla.