Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fire timer til haste­keisersnitt

I bygda Masi må folk vente 48 minutter på ambulanse. I hodet på høygravide Beverlie Sara kverner historien om venninna som lå fire timer i en sykebil etter at vannet gikk.

FEST: Det gjøres klart til dåpsfest for John Nicolai, her i armene til mor Janica Buljo. Bestemor Maria Teresa Napoles lager vårruller til feiringen.

John Nicolai kikker storøyd rundt seg. Han sitter i grønn sparkedress i fanget til mor, som med en hånd på brystet holder ham trygt inntil seg. I stua i Kautokeino er det ingenting som avslører hvor dramatisk begynnelsen på livet ble for den snaut fire måneder gamle gutten.

Klokka hadde passert sju på kvelden mandag 2. mai, og Janica Buljo måtte komme seg til sykehuset så fort som mulig. John Nicolai skulle egentlig hentes ut med et planlagt keisersnitt om bare noen dager, men nå hadde vannet gått.

Hun hadde ikke planlagt et keisersnitt uten grunn. Det var eneste alternativ, og nå talte hvert minutt.

Ektemannen ringte etter ambulanse.

48 minutters ventetid

Hvor lenge føles ett minutt når vannet akkurat har gått? Hva med ti? Tjue? På enkelte postnumre i Kautokeino og Karasjok er gjennomsnittlig ventetid langt over de nasjonale målsettingene, viser Klassekampens 113-kart.

I bygda Masi må de 200 innbyggerne regne med 48 minutter ventetid fra de ringer 113. Der bor Janica Buljos høygravide venninne Beverlie Sara.

Historien om det som skjedde med Buljo, gjør Sara urolig.

I utgangspunktet var Buljo heldig: Hun bor sentralt i bygda, der responstida er nede i 22 minutter. Faktisk kom ambulansen allerede etter et kvarter, forteller hun. Likevel ble fødselen svært dramatisk. Ambulansen kjørte henne til jordmora i Kautokeino, som skulle følge henne til sykehuset. Jordmora forsøkte å skaffe helikopter.

– Men været var for dårlig. Helikopteret kunne ikke lande i Hammerfest, sier Buljo.

27 mil på veien

I stedet ble blålysene slått på. Ambulansen begynte på den 27 mil lange ferden fra Kautokeino til Hammerfest. På landeveien tar det tre og en halv time. De kjempet mot klokka, mens riene ble stadig kraftigere. Minutter ble til timer.

Redselen satte seg i Janica Buljo da vannet gikk. Den slapp ikke taket i henne da hun kom seg til ambulansen. Heller ikke på sykehuset, hvor legen sto klar da hun kom fram.

Buljo hadde tenkt over avstandene før fødselen, da hun hadde bekkenløsning og mye vondt.

– Det er så langt til Hammerfest. Det tar fire timer å kjøre dit. Jeg tenkte på det, at det var for mye for meg.

I tillegg til at hun måtte ha keisersnitt, visste hun før fødselen at gutten kunne komme til å trenge hjelp etterpå.

– Jeg var bekymret. De fant ut at babyen min hadde et problem med nyrene, og jeg var redd. Det går fint med ham nå, men han har bare én nyre. Jeg var stresset. Jeg ble deprimert.

Fare for stengte veier

Venninna Beverlie Sara venter barn 17. desember, og også hennes graviditet er komplisert. Da er en gjennomsnittlig responstid på 48 minutter til hjemmet i bygda Masi ubehagelig å tenke på. Det andre problemet deler hun med venninna: reiseveien til nærmeste sykehus.

Faren for stengte veier er overhengende midt på vinteren, så hun gjør som hun gjorde da hun fikk de to barna hun har fra før. Også denne gang ligger barnet i tverrleie.

«Været var for dårlig. Helikopteret kunne ikke lande.»

Janica Buljo

– Jeg drar til Hammerfest to uker før termin, sier Sara.

Førstemann ble født i Tromsø, mens nummer to ble født i Hammerfest. Sara har likevel vært bekymret for at barnet skal komme for tidlig. Heldigvis finnes det en beroligende jordmor på huset.

– Det er to uker før, men jordmora sa at det var bra. Det er nok tid, sier hun.

Nå kan føden ryke

I dag har gravide i Kautokeino, Masi og Karasjok en fødeklinikk i Alta å reise til. Nå kan den ryke i kutt­runden Helse Nord er inne i. To utkast til hvilke tilbud som skal finnes hvor, er så langt kjent for offentligheten. Ett ble lekket til NRK, mens et annet og ferskere er offentliggjort av Helse Nord selv.

Hvert dokument inneholder to forslag til alternativ organisering. Alternativ 2 er mer ekstremt enn alternativ 1. Ifølge det ferskeste referatet fra gruppas møter er det en variant av den mest ekstreme endringen gruppa kommer til å anbefale når de skal avgi rapport på fredag.

I Finnmark er fødestua i Alta på lista over tilbud som ryker i alternativ 2. Akutten på Hammerfest sykehus, nesten fire timer unna for kvinnene i Kautokeino, kan imidlertid styrkes.

En lykkelig slutt

Til vanlig jobber venninnene Sara og Buljo i kantina på helsesenteret i Kautokeino – dit Buljo ble kjørt med ambulansen for å plukke opp ei jordmor som kunne følge henne.

Når Klassekampen kommer på besøk der, står gravide Sara midt i forberedelsene til lunsj, og på kjøkkenet går praten om løst og fast.

Kollega Randi Anita Eira har spådd at Sara skal få en gutt. Selv har Eira fire av dem. De to første gangene dro hun til sykehuset i god tid før termin. De to siste kom til verden på den nedleggingstruede fødestua i Alta, fordi hun ikke rakk fram til Hammerfest før småtassene måtte ut.

Mens Sara jobber og teller ned til termin, gjøres det klart til dåpsfest hjemme hos familien Buljo. Hun er i mammapermisjon nå, og dagene tilbringes hjemme sammen med en frisk gutt. Det er bare noen dager til den store begivenheten, og en stolt bestemor, Maria Teresa Napoles, sitter på kjøkkenet og lager vårruller til feiringen.

Napoles kom fra Filippinene for tre dager siden og blir i ni måneder for å hjelpe dattera si. Etter en tung graviditet, en skummel fødsel og frykten for sønnens helse har det endelig lysnet for Buljo.

– Det går bra. Helt bra, for jeg har mora mi her, sier hun.

Så vil tida vise om den akutte helsehjelpa også er i nærheten for kvinnene i Kautokeino.