FNs generalforsamling stemte fredag for å be Den internasjonale domstolen om en rettslig vurdering av Israels okkupasjon av Vestbredden. Det falt ikke i god jord hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som dagen før presenterte sin nye regjering. Han kalte avstemningen «foraktelig» og insisterte på at Israel ikke er okkupanter «på eget land». «Ingen FN-resolusjon kan vri på den historiske sannhet», sa han i en videosendt tale. Netanyahus ringeakt for internasjonal rett gjenspeiles i innenrikspolitikken, hvor en reform av det juridiske systemet er varslet. Den vil gi Knesset muligheten til å overkjøre Høyesterett. Først og fremst viser uttalelsene likevel hva palestinere på Vestbredden har i vente: et hardkjør uten sideblikk til anstendighet, lov og rett.
«Prisen må palestinerne betale.»
I regjeringsplattformen erklærer Netanyahu at et mål er å «fremme og utvikle bosetting i alle deler av Israels land - i Galilea, Negev, på Golanhøydene og i Judea og Samaria». Judea og Samaria er det bibelske navnet på Vestbredden, som sammen med Golanhøydene ble okkupert i 1967. Aftenposten trykket i går en kronikk av den israelske forfatteren David Grossman, som fortvilet skriver at «Okkupasjonen vil ikke ta slutt i overskuelig framtid, den er allerede den sterkeste kraften på den politiske arenaen». Grossmann viser til sammensetningen av den nye regjeringen, hvor den ekstreme høyresida har fått ministerposter. Blant dem er Bezael Smotrich, som blir finansminister og høyeste myndighet for bosetningene på Vestbredden, og Itamar Ben-Gvir, som blir nasjonal sikkerhetsminister.
Netanyahu maktet å danne regjering og slapp dermed en traurig rettsprosess. Prisen må palestinerne i de okkuperte områdene betale. Stadig flere vil bli kastet ut av hjemmene sine til fordel for bosettere støttet av politi og militære. Den nye regjeringen er også en katastrofe for den delen av den israelske befolkningen som ønsker fredelig sameksistens med palestinere, som Grossman. Det er nødvendig med økt press mot Israels regjering for at den skal følge en internasjonal rettsorden, selv om den later til å gi blaffen. Palestinerne fortjener den støtten de kan få i tida som kommer.
Retting 3. januar: Artikkelen har rettet navet på forfatter David Grossman, som var feilstavet i første versjon.