Mens vi venter på diplomati
Ukraina åpner for å kunne forhandle om nøytralitet.

På utenriksministermøtet i Brussel forrige fredag gjorde Nato det klart at de ikke ønsker storkrig som følge av Russlands angrep på Ukraina. En slik posisjon kunne åpne for mer stormaktsdiplomati, ikke bare samtalene som den siste tida har foregått mellom Ukraina og Russland. Men utover flere samtaler mellom Russlands president Vladimir Putin og Frankrikes president Emmanuel Macron ser slikt stormaktsdiplomati ut til å la vente på seg.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa forrige uke at USAs president Joe Biden har fortalt ham at det ikke er aktuelt med ukrainsk Nato-medlemskap.
Noe slikt sa ikke Biden i klartekst da Russland bygget opp sine styrker langs grensa, mens amerikanerne gjentok at de hadde etterretning om at Vladimir Putin allerede hadde tatt beslutningen om å angripe.
I stedet var tonen skarp den andre veien, og seks uker før invasjonen sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at «vi skal hjelpe Ukraina på veien mot medlemskap».
Nå, mens krigen raser, øker Zelenskyjs misnøye med Nato. Forrige fredag sa han at dersom Nato har stengt døra for medlemskap, vil Ukraina kreve sikkerhetsgarantier for nøytralitet.
Søndag sa den ukrainske forhandlingslederen David Arakhamia til Fox News at «svaret vi får fra Nato-landene, er at de ikke er klare til engang å diskutere å ha oss inn i Nato, ikke for den neste perioden på fem til ti år».
Derfor er Ukraina nå ifølge Arakhamia klare til «å diskutere ulike ikke-Nato-modeller». Det kan «være direkte garantier fra ulike land som USA, Kina, Storbritannia, kanskje Tyskland og Frankrike» og skje «i en videre sirkel, ikke bare bilaterale diskusjoner med Russland».
I opptakten til Russlands invasjon avviste USA og Nato kontant at det var aktuelt med reelle forhandlinger med Russland om Europas «udelelige sikkerhet». I stedet vektla Nato Ukrainas selvbestemmelsesrett, overordnet Nato-statuttene om medlemskap. Nato satte dermed historiske erfaringer om gjensidig sikkerhet til side, mellom stormakter og små stater.
Etter Putins invasjon søker USA og Nato dekning bak Zelenskyjs påstand om at dersom Ukraina faller, så står Polen og Baltikum for tur, inntil Russland marsjerer til Berlinmuren.
Dette må først og fremst ses som ukrainsk selvforsvarsretorikk. USAs militæranalyser og etterretning vet at dette ikke er tilfelle.
Slike advarsler er derimot med på å legitimere Natos ekspansjon østover og gi næring til ytterligere styrkeopprustning i Russlands nærområder, som USAs base i Norge og mulig medlemskap for Finland og Sverige.
Samtidig underslår påstanden Ukrainas unike militære betydning som grenseland, en «rød strek» for Russlands sikkerhetsinteresser.
En slik posisjon hadde Ukraina lenge før Russlands innlemmelse av det historiske Krim i 2014 og den åtte år lange lavintensitetskrigen i Donbass.
Samtalene mellomUkraina og Russland har dreid seg om humanitære korridorer, mens russerhæren langsomt inntar mindre byer som Kherson. De kjemper om havnebyen Mariupol i Donetsk oblast ved Azovhavet og sikter seg inn mot Odesa, en by med russisk flertall, som har stor plass i ukrainsk, russisk og jødisk kultur. Russiske landgangsfartøy ligger i Svartehavet utenfor byen.
Den blodige ironien er at Putin med sin krig ettertrykkelig har bombet i hjel sin egen pan-russiske brorskapsfortelling om felles opphav fra Rus-riket.
«Dersom Nato har stengt døra for medlemskap, vil Ukraina kreve sikkerhetsgarantier for nøytralitet»
Putins fortelling rommer like mye ekstrem-nasjonalistisk historisk revisjonisme som en rekke ukrainske aktører har omgitt seg med.
Russlands store militærkolonne rykker langsomt framover og står vel 30 kilometer fra Kyiv.
I hovedstaden har 15.000 søkt tilflukt i metroen som ble påbegynt under Josef Stalin med tanken på atomkrig. Det lyder nærmest som en historisk ironi.
Kolonnen blir angrepet i front og av tyrkiskproduserte droner. Den russiske innringingen skjer fra sørøst.
Militæranalysene før invasjonen gikk ut på at Ukraina har blitt betydelig rustet opp, men ikke ville kunne stå opp mot russiske styrker. Nå spriker militæranalysene, uten å bli reviderte med hensyn til utfallet.
I hyllesten av Ukrainas motstand forsvinner noen viktige poenger. Som at Russlands langsomme framrykking også skyldes omlegginger i den strategien etter at innledningsfasen med raskt å innringe Kyiv, slo feil.
Noen peker på at USA brukte fire–fem uker på å nå Bagdad i 2003 gjennom lettforsert terreng i et militært skadeskutt Irak.
Eventuelle «formildende omstendigheter» overdøves også av Putins egne skremmende retorikk, som ikke under noen omstendigheter når fram i Ukraina.
Men i motsetning til i Irak-krigen har Russlands krigføring foreløpig i liten grad rettet seg mot sivile.
Antallet sivile drepte steg fra 249 på torsdag til 406 på mandag, i takt med angrep på flere byer. Dette er fortsatt relativt lave tall, enn så lenge.
Dette kan ta brått slutt og raskt nærme seg et gitt tidspunkt når Ukrainas forskansete politiske og militære ledelse må veie sivile tap mot militære realiteter, der heltemot og kampvilje ikke står seg mot kampevnen.
Innen den tid bør stormaktsdiplomatiet ha trådt i kraft.
I morgen møtes Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og hans ukrainske kollega Dmytro Kuleba i Antalya i Tyrkia.
Kreml har presentert sine krav: grunnlovsfestet nøytralitet, anerkjenning av Krim som russisk og Donetsk og Luhansk i Donbass som selvstendige stater.
I øyeblikket dette innfris, stanser krigen, hevder Kremls talsmann Dmitrij Peskov.