Kraftbørsen bestemmer ikke kraftpris eller kabelflyt
Trygve Tamburstuen forteller i Klassekampen 2. februar en sørgelig historie om kraftbørsens påvirkning på kraftmarkedet. Selv om kraftprisen er høy for tiden, og forbrukerne naturlig nok er misfornøyde, er det ikke alle historier om årsakene som stemmer helt.
Kraftmarkedet kan enkelt sagt deles inn i et finansielt marked og et fysisk marked.
Det fysiske markedet har som hovedoppgave å sikre balanse mellom produksjon og forbruk hver time året rundt. Hver dag handles kraft for levering hver time påfølgende døgn. Dette omtales som spotmarkedet. Den viktigste markedsplassen i Norden er Nord Pool, som har 93 prosent markedsandel her.
Statnett er fortsatt nest største eier i Nord Pool, og vi har sammen med våre søsterselskaper tilstrekkelig kontroll over virksomheten gjennom en 34 prosent eierandel. Et viktig forhold i den sammenheng er at vi er garantist for at virksomheten fortsatt drives fra Norge.
Det er ikke slik som Tamburstuen insinuerer, at kraftbørsen bestemmer kraftprisen eller at børsen bestemmer hvordan forbindelser mellom land bygges eller utnyttes. Prisen beregnes på børsen, men det er tilbud og etterspørsel av kraft som bestemmer prisen. Videre har kraftbørsen ingen innflytelse over forbindelsene mellom Norge og andre land. Statnett eier forbindelsene og fastsetter hvor mye av kapasiteten som skal gjøres tilgjengelig for krafthandel. Produksjonskapasitet og behov for strøm bestemmer hvordan den tilgjengelige kapasiteten til enhver tid blir brukt.
Norske myndigheter ved NVEs organ RME utøver tilsyn med kraftbørsen.
Tamburstuens kritikk av at 66 prosent av aksjene i Nord Pool ble solgt til Euronext i 2019, ser ut til å være basert på samme misforståelse. Euronext bestemmer ikke kraftprisen, like lite som Euronext bestemmer børskursene på Oslo Børs. En regnskapsmessig teknikalitet gjør at Tamburstuen forveksler utbytte med salgspris.
Det finansielle markedet er noe helt annet. De største volumene handles direkte mellom de store kraftprodusentene og de store forbrukerne, som kraftintensiv industri, fordi begge parter ønsker «fastprisavtaler» for å sikre seg mot store svingninger i kraftprisen. I tillegg finnes det organiserte markedsplasser der kjøpere og selgere kan inngå slike «fastprisavtaler». Nasdaq tilbyr en markedsplass i dette finansielle markedet, men her bestemmes altså ikke kraftprisen. Dette er en arena for finansiell handel mellom profesjonelle aktører, og slike markedsplasser overvåkes av Finanstilsynet. Heller ikke Nasdaq har noen innflytelse over kapasiteten i nettet eller handel mellom landene.
Det er ikke en kjerneoppgave for Statnett å tilrettelegge for finansiell handel på en markedsplass regulert av Finanstilsynet. Det var derfor en naturlig utvikling at denne delen av børsvirksomheten ble skilt ut fra Nord Pool og solgt i 2008.
Kraftmarkedet opplever store utfordringer i disse dager, med uvanlig høye priser. De skyldes balansen mellom tilbud og etterspørsel, altså mellom tilgjengelig kraft og forbrukernes behov. Nå er det blant annet knapphet på gass som er den største årsaken til de høye kraftprisene. I tillegg kommer værmessige effekter, økte CO2-priser og store endringer i kraftsystemet, samt andre faktorer. Dette har ikke noe med eierskap til kraftbørsen å gjøre.