Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kasakhstan

Vil ikke ha noen forsoning

Regimet i Kasakhstan hevder 18 politimenn er drept

Trapper opp trusler om vold

BRENNBART: Kasakhstan har blitt herjet av protester og voldelig sammenstøt denne uka. Her fra storbyen Almaty natt til torsdag. FOTO: VLADIMIR TRETJAKOV, AP Vladimir Tretyakov

Det har i flere dager vært påfallende stille fra Kasakhstans sterke mann, 81 år gamle Nursultan Nazarbajev.

Landet har i snart en uke har vært preget av omfattende opptøyer. Det har vært store fredelige demonstrasjoner, men også angrep på tjenestemenn, brenning av biler og offentlige bygninger og væpnede sammenstøt med sikkerhetsstyrkene. Et av slagordene i demonstrasjonene har vært «Shal ket!» som betyr «Ut, gamle mann!» – en referanse til Nazarbajev.

Det er stor usikkerhet rundt hvilken posisjon han nå har, etter at han ble fjernet fra sin rolle som sjef for det mektige Sikkerhetsrådet tidligere denne uka. Ifølge den kasakhstanske journalisten Aigerim Toleukhanova gikk det i går rykter om at Nazarbajev hadde forlatt landet sammen med døtrene sine. Informasjonen kom fra redaktøren for det kasakhstanske nyhetsnettsted Orda, via meldingstjenesten Telegram. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

Rein nikkedokke?

Nazarbajev styrte landet mellom 1991 og 2019, da han overlot makta til sin håndplukkede etterfølger Kassym-Jomart Tokajev. De fleste har imidlertid regnet med at det fortsatt er Nazarbajev som trekker i trådene.

– Tokajev ble valgt nærmest som en teknisk etterfølger. Han er en rein nikkedokke, og nyter ingen respekt i befolkningen. Alle vet at det er Nazarbajev som sitter med den egentlige makta, sier Ivar Dale i Helsingforskomiteen, som selv har bodd flere år i landet.

Som eksempel nevner Dale at Nazarbajev har vært med til Moskva når Tokajev skal møte Vladimir Putin. Nazarbajev har også hatt egne samtaler med den russiske presidenten i forkant.

Sammen med sine styrtrike døtre har han også blitt et symbol på den omfattende korrupsjonen i landet, som er en del av bakgrunnen for de store opptøyene.

De første demonstrasjonene begynte i Mangystau-regionen vest i landet, som er sentrum for den viktige gass- og oljeindustrien. Folk i denne regionen er kjent for å være mer kritiske til myndighetene, blant annet på grunn av skjevfordelingen av ressursene og den massive korrupsjonen til elitene i hovedstaden Nur-Sultan, forteller Dale.

– Oljearbeiderne får veldig lite igjen. Mens de som er rundt den politiske eliten i Nur-Sultan og familien til Nazarbajev, lever i en vanvittig luksus, sier Dale.

Uforsonlig tale

Etter hvert har fokuset imidlertid skiftet mot Almatij, den største byen og tidligere hovedstaden, som ligger i sørøst, nær grensa mot både Kina og Kirgisistan. Det er også her den har fått sine mest voldelige uttrykk. Internett er stengt i hele landet, og det er vanskelig å finne uavhengig informasjon. Innenriksministeriet hevder at 18 politimenn skal være drept og 748 skadet. En av de drepte skal ha blitt kappet hodet av, ifølge myndighetene i storbyen Almatij.

Innenriksministeriet opplyser også at sikkerhetsstyrkene har «likvidert» 26 personer som de omtaler som «væpnede kriminelle». Til sammen skal mer enn 3700 personer være arrestert.

Videoer og bilder på nettet viser at presidentens residens er fullstendig utbrent, i likhet med bygningen som huser borgermesterkontoret i Almatij.

I en tale fredag formiddag kom president Tokajev med et illevarslende budskap.

«Jeg har gitt ordre til sikkerhetsstyrkene og hæren om å skyte for å drepe uten forvarsel», sa Tokajev i en tale på det statlige fjernsynet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han hevdet at «20 000 banditter» og «terrorister» som han hevdet var opplært i utlandet, hadde angrepet Almatij.

Nursultan Nazarbajev EMMANUEL DUNAND

«Opprørerne har ikke lagt ned våpnene. De fortsetter å utføre kriminelle handlinger eller forberede seg på dem. Kampen mot dem må fortsettes til siste slutt. De som ikke overgir seg vil bli knust», sa en uforsonlig Tokajev.

Ivar Dale påpeker at presidenten i talen også kom med spesifikke anklager mot menneskerettighetsgrupper og uavhengige journalister som han anklaget for å ha brukt sin frihet til å «ødelegge landets rykte og økonomi».

– Jeg blir bekymret for framtida til menneskerettighetsaktivister og lokale kollegaer, sier Dale.

Folk og røvere

Det var knyttet stor spenning til hva Tokajev ville si i sin tale. Han har tidligere forsøkt å imøtekomme befolkningens krav, og trakk blant annet tilbake prisøkninger på drivstoff og kom med løfter om sosiale løft for lavinntektsfamilier i fattige regioner.

Deretter avsatte han hele regjeringen, og fjernet altså Nazarbajev som sjef for det mektige sikkerhetsrådet. Tokajev byttet òg ut sjefen for sikkerhetsstyrkene KNB, som var regnet som en nær alliert av Nazarbajev.

Tilspissingen av retorikken kommer etter at protestene har utviklet seg i en stadig mer voldelig retning. Professor Diana Kudaibergenova ved Cambridgeuniversitetet i Storbritannia mener det nå går et klart skille mellom fredelige og voldelige demonstranter som har vært i kamper med Tokajevs sikkerhetsstyrker. Hvor disse kommer fra, er uklart, skriver hun på Twitter.

Strukturen på protestene er ifølge henne denne:

Kassym-Jomart Tokajev Yevgeny Biyatov
  • Fredelige demonstranter som krever reform og en slutt på volden
  • Voldelige opprørere, røvere, noen organiserte
  • Politisk aktivister
  • Tilfeldige plyndrere

Ifølge Kudaibergenova fremmer de fredelige demonstrantene i Almaty nå blant annet krav om en stans i blokkeringen av internett, om å ikke skyte sivile, å danne en midlertidig regjering og å frigjøre politiske fanger.

De skal også fremme krav om å danne en folkelig front mot det hun kaller «røvere», som utgjør den voldelige delen av opprøret.

Tokajev avviste i sin tale fredag kravet om samtaler som «nonsens» og uttalte:

«Vi måtte håndtere væpnede og godt forberedte banditter, både lokale og utenlandske. Mer presist, med terrorister. Så vi må ødelegge dem, og det vil bli gjort snart», sa Tokajev ifølge Reuters.

Kniver om makta internt

Flere analytikere spekulerer nå i om konflikten også forsterkes av en intern maktkamp mellom president Tokajev og hans mektige forgjenger. Ikke bare har Tokajev fjernet Nazarbajev fra sin mektigste posisjon, men også flere av de andre som har blitt avsatt, er folk som regnes som lojale til Nazarbajev, ifølge en analyse publisert av Eurasianet.

Flere stusser også over at Nazarbajev har vært så fraværende. Kudaibergenova viser til spekulasjoner om at de voldelige demonstrantene er tilknyttet Nazarbajev. «Røverne er et tegn på Nazarbajevs smerte», forteller hun at den politiske artisten Askhat Akhmediyarov skriver på Facebook.