Klarer ikke samle gjengen
Høyre, Venstre, KrF og Frp er uenige om hvem som skal samarbeide etter stortingsvalget:

Lørdag var det nøyaktig seks måneder til stortingsvalget 13. september. Samme dag holdt statsminister Erna Solberg (H) en digital tale til Høyres sentralstyre, der hun snakket om hva partiet har oppnådd gjennom snart åtte år i regjering.
Siden 2013 har Høyre styrt landet i ulike regjeringskonstellasjoner med samarbeidspartiene Venstre, KrF og Frp. Mens Høyre gjør det svært bra på meningsmålingene, må Venstre og KrF foreløpig se langt etter sperregrensa. Også samarbeidspartner Frp er i trøbbel: På VGs måling for mars måned faller partiet til 7,8 prosent.
På spørsmål om hvilken regjeringskonstellasjon Solberg går til valg på, svarer hun:
– Vi går til valg på fire partier som skal samarbeide.
Ingen av de tre andre partiene på borgerlig side svarer det samme.
Godt samarbeid
Klassekampen intervjuet Solberg på Teams etter sentralstyretalen lørdag formiddag. Statsministeren sa at hun mener at partiene på borgerlig side har vist velgerne gjennom åtte år at de klarer å samarbeide godt.
– Og samarbeidsalternativet vårt er tydeligere enn det er på venstresida, sier Solberg.
Klassekampen har stilt det samme spørsmålet om regjeringskonstellasjon til Frp, Venstre og KrF.
Svarene viser at det er ulendt terreng i det borgerlige landskapet.
Mens Høyre går til valg på et samarbeid mellom alle partiene på borgerlig side, nevner ikke KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad Frp med et ord når Klassekampen tar kontakt.
På spørsmål om et mulig Senterparti-samarbeid åpner Ropstad derimot for at dagens regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF kan danne flertall med Senterpartiet i enkeltsaker.
«Vi går til valg på den regjeringen vi sitter i, en sentrum-høyre-regjering», skriver Ropstad i en sms.
«KrF opplever å få stort gjennomslag gjennom denne regjeringskonstellasjonen og har fortsatt høye ambisjoner på vegne av barnefamiliene og for en bedre eldreomsorg. Vi er en mindretallsregjering, og etter valget kan vi kanskje også få flertall med Senterpartiet, og da ser jeg også fram til godt samarbeid med Senterpartiet i ulike politiske saker», legger han til.
Vil ha dagens regjering
Heller ikke Venstre-leder Guri Melby peker på de fire partiene på borgerlig side når hun svarer på spørsmålet om hvilken regjeringskonstellasjon Venstre går til valg på.
«Vi vil gå til valg på at dagens regjering fortsetter. Selv om Frp har lukket døra til å samarbeide i regjering, er vi sikre på at vi skal greie å skape flertall for regjeringens politikk i Stortinget», svarer hun.
På spørsmål om hvilken regjeringskonstellasjon Frp går til valg på, svarer nestleder Sylvi Listhaug i en e-post at «Frp sitt hovedmål for valget til høsten er å bli så stor som mulig for gjennom dette få størst mulig gjennomslag for Frps politikk».
Hun legger til at Frp foretrekker Erna Solberg som statsminister framfor Jonas Gahr Støre (Ap).
«Vi skal ha en diskusjon i partiet om strategien for øvrig», legger hun til.
På spørsmål om hvorvidt det blir utydelig for velgerne dersom ikke Frp avklarer regjeringsalternativ, svarer Listhaug at «en stemme på Frp er en stemme på Frp-politikk» og nevner kamp mot skatter og avgifter, medisiner og behandling for alle og asyl- og integreringspolitikk som saker som skal løfte Frp.
Tror på sommeren
Solberg har tro på at samarbeidspartiene kan løfte seg på målingene i løpet av sommeren.
– Nærmere valget vil folk tenke mer gjennom hva de faktisk vil ha av politikk. Man må huske på at det alltid foregår et skifte inn mot en sommer, sier hun.
Hun tror partiene både må fortelle velgerne om egen politikk og om felles gjennomslag.
– Vi skal vinne valget ved å snakke om politikk. Hva vi har gjort felles og hva som er vår egen politikk.