Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Heisfirma gir tillitsvalgte sparken etter arbeidskonflikt:

Lover reaksjoner

VARSLER REAKSJONER: Markus Hansen i Heismontørenes fagforening er rasende over at Schindler gir tillitsvalgte sparken. Bildet fra en markering tidligere i november. FOTO: FARTEIN RUDJORD

STRID: Heisbedriften Schindler sier opp hovedtillitsvalgt og flere etter konflikt med de ansatte. Fagforeningen er rasende.

«Vedlagt finner du brev om avskjedigelse fra Schindler AS med virkning fra i dag», åpner meldingen Alexander Jordnes, klubbleder for heismontørene i Schindler, fikk fra ledelsen fredag.

Han informeres om at han er oppsagt og får til klokka ni mandag morgen med å levere nøkler og andre ting som tilhører arbeidsplassen.

– Heller enn å gå i dialog for å løse uenighetene mellom ledelse og ansatte, prøver de å skremme folk ved å straffe tillitsvalgte, sier Jordnes.

Bare få timer har gått siden han fikk sparken, men Jordnes er mer opptatt av hva oppsigelsen kan bety for fagbevegelsen enn for ham personlig.

– Fagforeningen er mitt sikkerhetsnett, jeg lander på beina. Men lar vi Schindler slippe unna med å gå etter tillitsvalgte, sender det et farlig signal til andre arbeidsgivere, sier Jordnes.

I tillegg til å være klubbleder er han også nestleder i Heismontørenes Fagforening.

Lang konflikt

Jordnes er ikke den eneste som har fått sparken. For få uker siden ble klubblederen for mellomlederne i Forbundet for ledelse og teknikk oppsagt. Jordnes’ nestleder i klubben var også truet med sparken, men slapp med en advarsel.

«Schindler prøver de å skremme folk ved å straffe tillitsvalgte»

ALEXANDER JORDNES, KLUBBLEDER FOR HEISMONTØRENE I SCHINDLER

Bakgrunnen for reaksjonene er at ledelsen mener de tillitsvalgte må ta ansvaret for ulovlig aksjoner fra de ansatte.

Konflikten strekker seg tilbake til i vår, da ledelsen fikk installert en oppdatering av programmet Fieldlink. Montørene mente oppdateringen la opp til dobbeltfakturering av kundene. De nektet derfor å bruke den til å logge arbeidsoppdrag – og førte arbeidstimer skriftlig. Schindler nektet på sin side å betale montørene for oppdrag som ikke ble logget i Fieldlink.

Saken havnet arbeidsretten, og 3. juli ble både ansatte og arbeidsgiver dømt for brudd på fredsplikta i arbeidslivet.

De ansatte ble funnet skyldig i ulovlige aksjoner, mens arbeidsgiver ble dømt for ulovlig tilbakeholdelse av lønn. Det kunne endt der, men ledelsen var ikke ferdig med konflikten.

To timer etter domsavsigelse sendte ledelsen et brev hvor de truet de tillitsvalgte med sparken for deres rolle i aksjonene.

Det gjorde ikke stemningen på Schindler noe bedre, og konflikten har vedvart.

Lite tyder på at oppsigelsen av de tillitsvalgte blir enden på visa.

Skarpe reaksjoner

– Hvis Schindler tror de løser noe ved å drive fagforeningsknusing, tar de alvorlig feil. Dette eskalerer bare konflikten, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes fagforening.

Han lover «skarpe reaksjoner» på det foreningen opplever som et ulovlig angrep på tillitsvalgte.

Har NHO på laget

Klassekampen har bedt om et intervju med Harald Torsøe, administrerende direktør i Schindler. Han svarer på e-post:

«Schindler AS har i lengre tid vært rammet av ulovlige aksjoner fra sentrale tillitsvalgte i Heismontørenes Fagforening (HMF). Aksjonene har vært av et slikt omfang at det har rammet bedriftens økonomi og omdømme. Vi har dessverre ikke hatt noe annet valg enn å gå til avskjed av hovedtillitsvalgt på grunn av disse aksjonene.»

Torsøe hevder det har vært en vanskelig avgjørelse. Han understreker at bedriften har full støtte fra Nelfo, heisselskapenes NHO-forening, når de nå går til oppsigelse av tillitsvalgte.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production