Du kan bla til neste sideBla med piltastene

BAKTERIER

Krigen i mikroskopet

FARLIG DRIKKE: En satiretegning fra London i 1866 viser at årsaken til de dødelige kolerautbruddene etter hvert hadde sunket inn i befolkningen. Den britiske legen John Snow fastslo i 1854 at forurenset drikkevann måtte være årsaken til sykdomsspredningen, og kom slik på sporet av mikroorganismenes egenskaper. ILLUSTRASJON: HISTORIA/REX/NTB SCANPIX Historia/REX

Da menneskene først oppdaget bakteriene, tok det ikke lang tid før vi begynte å nedkjempe dem. Er det på tide å slutte fred nå?

Når man tenker på at bakteriene har vært her på jorda i noen milliarder år, så har det for dem knapt gått mer enn et øyeblikk siden den britiske legen John Snow gjorde en viktig oppdagelse i 1854. Omstendighetene var dystre: Et nytt utbrudd av kolera hadde rammet London. Under de to forrige utbruddene i 1832 og 1849 hadde til sammen mer enn 14.000 mennesker i byen blitt revet bort, og nå var den mystiske smitten tilbake. På bare tre dager hadde 127 mennesker dødd av de samme, uhyggelige symptomene: ekstrem diaré, dehydrering og muskelkramper. Da ryktet om at koleraen igjen var på ferde, ble kjent, brøt det ut panikk i befolkningen i London. Etter bare en uke hadde tre firedeler av byens innbyggere rømt byen.