Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Historie

Forventet motstand

Terje Tvedt mener hans bok om Norges utvikling de siste tiårene bryter med den dominerende fortellingen om norsk historie:

SLÅR TILBAKE: – Ut fra kritikken som nå blir framsatt, kan det virke som om bare det å snakke om en samfunnselite er konspiratorisk og fordømmelsesverdig, sier historieprofessor Terje Tvedt. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning Bratlie

– Det er helt logisk at jeg møter kraftig motstand, sier historieprofessor Terje Tvedt.

I fjor ga Tvedt ut boka «Det internasjonale gjennombruddet». Her lanserer han teorien om at den norske staten på 1960-tallet, gjennom å slutte seg til det internasjonale bistandssystemet under USAs ledelse, la kimen til et «humanitærpolitisk kompleks». Det bidro til å skape en ny elite som skulle påvirke internasjonalisering av Norge på viktige områder.

Boka fikk svært god omtale i medier som NRK, Stavanger Aftenblad og Dag og Tid. Men i forrige uke lanserte medieprofessor Jostein Gripsrud en bredt anlagt pamflett hvor han går til frontalangrep på Tvedts historieskrivning. «Den er i realiteten en konspirasjonsteori om svikere som undergraver nasjonen», sa Gripsrud til Klassekampen.

Nå slår Terje Tvedt tilbake mot kritikken.

– Det jeg gjør i boka, er å presentere en helt annerledes analyse av hva som har skjedd i Norge de siste tiårene enn den fortellingen som har dominert til nå. Da er det heller ikke så rart at det kommer kritikk, sier han.

– Boka er ikke politisk

Den samfunnseliten som skildres i boka, er verken manipulativ eller produkt av en forutbestemt plan, hevder historikeren.

– Jeg forsøker derimot å vise hvordan det jeg kaller det «humanitærpolitiske komplekset», er et resultat av ulike samfunnsprosesser som starter i Norge på 1960-tallet, sier han og legger til:

– Når Gripsrud hevder at boka er jakt etter «forrædere» og at jeg skriver at «Røde Kors og Amnesty» bevisst har gått inn «for å ødelegge nasjonen», er det absurd.

Ut fra kritikken som nå blir framsatt, kan det imidlertid virke som om bare det å snakke om en samfunnselite er konspiratorisk og fordømmelsesverdig, mener Tvedt.

– Det vil innebære utstøting av nesten alle sentrale samfunnsforskere, som Karl Marx og Jens Arup Seip, til Max Weber og Stein Rokkan. Jeg mener at jeg driver historieforskning som avdekker samtidas myter og nye maktforhold som er lite studert.

At Jostein Gripsrud nå har forfattet en 300 sider pamflett hvor han går i rette med Tvedts påstander, skyldes at det nå foregår en kamp om historien, mener historikeren.

– Hvordan man fortolker vår nære fortid, har betydning for hvordan vi orienterer oss i samtida, sier han.

«Hvordan man fortolker vår nære fortid, har betydning for hvordan vi orienterer oss i samtida»

TERJE TVEDT

Det er kanskje også årsaken til at «Det internasjonale gjennombruddet» er blitt en bestselger med et opplag på 18.000 eksemplarer. Boka er også blitt lest med stor interesse på høyrekanten i norsk politikk, og den omstridte samfunnsdebattanten Hege Storhaug har trykket den til sitt bryst.

Samtidig avviser Tvedt at han har skrevet en politisk bok.

– Å blande politikk og forskning er ingen god idé. Boka har derfor kun ett prosjekt: Å forstå vår nære fortid og lage en fortelling som er maksimalt etterprøvbar.

– Hva tenker du om at Hege Storhaug har omtalt boka i rosende ordelag?

– Jeg verken kan eller skal kontrollere hvem som liker den. Det er rett og slett ikke min oppgave som forsker.

Multikulturell strategi

Medieprofessor Jostein Gripsrud har på sin side sett nærmere på de faglige analysene til Tvedt – analyser han mener ikke holder vann. Medieprofessoren påpeker blant annet at Tvedt gjør viktige utelatelser når han siterer en stortingsmelding fra 1970-tallet.

Gripsrud mener utelatelsene fører til at Tvedt gir et feilaktig bilde av norsk politikk og framstiller det som at Norge ble multikulturalistisk nærmest over natta.

– Jeg kunne sikkert noen steder formulert enkelte setninger litt annerledes, men hovedsaken står fast. Den norske staten formulerte en multikulturell statsbyggingsideologi allerede på 1970-tallet. I motsetning til hva tidligere forskning har hevdet.

Sosiologiprofessor Grete Brochmann er også blant kritikerne av Tvedts bok. Hun mener han overdriver betydningen av ideologi, og at han underspiller betydningen av hvor famlende norske politikere var i møtet med den nye innvandringen.

– Bokas prosjekt er jo å forstå hvordan et politisk lederskap uten erfaringer taklet helt nye situasjoner. Det paradoksale er at samtidig som de var usikre på hva som var fornuftig, ble multikulturalismen importert som offisiell statsbyggingsideologi. Mange politikere forsto ikke konsekvensene.

Tvedt baserer seg mye på stortingsmeldinger, og de som har lest slike tekster, vet at de gjerne inneholder vage og uangripelige setninger.

– Ville det vært bedre om du hadde sett på hva politikerne faktisk sa og gjorde?

– Hvis man ønsker å forstå hva som skjer i virkeligheten på Grünerløkka eller i Trondheim, kan man selvsagt ikke lese stortingsmeldinger. Men jeg ser dem som de beste kildene om man vil lete etter et minste felles multiplum av enighet blant partiene på Stortinget og fagmiljøet på det tidspunktet meldingene ble produsert, sier Tvedt.

Dersom man vil finne ut hva enkeltpolitikere har ment til et gitt tidspunkt, er ikke stortingsmeldinger en egnet kilde, vedgår han.

– Burde du ikke skrevet mer om hvordan innvandring og bistand ble håndtert i praktisk politikk?

– Skulle jeg gjort det, ville det blitt et helt annet forskningsprosjekt.

Uenige om tallbruk

Også innvandringshistoriker Hallvard Tjelmeland har nylig reist kritikk mot Tvedt for selektiv kildebruk. Han trekker også i tvil tesen om de multikulturelle politikerne og avviser at innvandrerne ble tatt imot med åpne armer. Tjelmeland kritiserer også Tvedts påstand om det homogene Norge og at 99,9 prosent av befolkningen var etnisk norske i 1960.

– Norge var i 1963 ett av verdens mest homogene land etnisk og religiøst. Å overse det i en analyse av innvandringen, slik noen gjør, må føre galt av sted. Jeg brukte «99,9 prosent» som et vanlig, men jeg ser nå, dumt bilde på «nesten alle». Jeg trodde ikke noen ville tro at jeg mente det bokstavelig, sier Tvedt.

Medieprofessor Jostein Gripsrud går også til angrep på det han mener er en nedvurdering av den norske utenrikspolitikken før 1960-tallet.Han mener Tvedt ikke ser at det har vært en lang kontinuitet i Norges internasjonale engasjement, og trekker fram Tvedt ikke nevner at Norge fikk ansvaret for å dele ut Fredsprisen og aktiviteten i Folkeforbundet.

– Blir du så opptatt av å dyrke forestillingen om framveksten av et humanitærpolitisk kompleks at du ikke tar høyde for perspektiver som motsier tesen din?

– Jeg er fullt klar over at jeg som andre forskere kan overvurdere betydningen av mine funn, men jeg er selvsagt klar over at Norge også hadde en utenrikspolitikk før 1963. I boka har jeg nevnt både innsatsen til Fridtjof Nansen, misjonshistorien og nordmenns bidrag i Folkeforbundet i Genève, sier Tvedt og omtaler kritikken som banal.

Han mener det inntreffer et historisk brudd på 1960-tallet, da den norske staten startet opp sitt bistandsarbeid og begynte å gi penger til frivillige organisasjoner for at de skulle bidra til å utvikle fattige land.

– I dag er Norge aktivt med som aktør i den indrepolitiske utviklingen i Sudan og på Sri Lanka, i Guatemala og i Colombia. Man kan ikke sammenlikne det med at det satt noen nordmenn på et kontor i Genève på midten av 1920-tallet. Før 1960 var det bare noen få individer som arbeidet med utviklingshjelp, mens nå er tusenvis av ansatte og hundrevis av norske organisasjoner som er involvert i statsfinansiert utviklingshjelp over hele kloden, sier Tvedt.

– Det er ingen tvil om at på 1960-tallet starter en helt ny epoke i den norske statens historie. Og det er slike historiske perspektiver det er interessant å diskutere, ikke om jeg er ignorant eller konspirasjonteoretiker, legger han til.

– Hol­der ikke mål

– Det at Terje Tvedt møter motstand, skyldes ikke at han anlegger et nytt perspektiv på innvandringshistorien, men at hans fortelling ikke holder mål faglig sett, sier historieprofessor Hallvard Tjelmeland til Klassekampen.

I likhet med medieprofessor Jostein Gripsrud er Tjelmeland blant dem som har rettet skarp kritikk mot «Det internasjonale gjennombruddet» av historieprofessor Tvedt.

Tjelmeland har blant annet tilbakevist Tvedts påstand om at 99,9 prosent av befolkningen var «etnisk norske» i 1960. Til dette har Tvedt svart at Norge i 1963 var en av verdens mest homogene land etnisk og religiøst sett. Og han påpeker at bruken av tallet 99,9 prosent var ment som et bilde på «nesten alle».

– Viser ikke dette at mye av kritikken som rettes mot Tvedts historieskrivning, er flisespikkeri, Tjelmeland?

KRITISK: Hallvard Tjelmeland. David Gonz·lez

– Det er ingen som er uenig i at Norge var et relativt homogent samfunn på 1960-tallet. Men det var ikke slik at 99,9 prosent var etnisk norske, og han bommer når han framstiller det som om det ikke foregikk noen form for politisk tekning rundt flerkulturalitet på det tidspunktet.

Det er summen av slike og svært mange andre feil som gjør at man ikke kan ha tillit til Tvedts historieskrivning, mener Tjelmeland.

– Det er en tendens i alt slumset, og den går ut på at de mange feilene og unøyaktighetene bidrar til å bygge opp om hans dypt problematiske hypoteser. Dette er ikke likegyldig fordi han sier at det er et vitenskapelig verk, ikke en debattbok, og da må vi vurdere boka på et vitenskapelig grunnlag, sier han.

Tvedt avviser at han har skrevet en politisk bok. Tjelmeland er ikke enig den påstanden.

– Måten han danderer empirien på og retorikken han bruker i boka, viser jo at Tvedt har klare synspunkter, sier Tjelmeland.