Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fokus

Politikkens to sider

De sterkeste vil klare seg, også i et samfunn med fri flyt av narkotika.

Professor i sosiologi Willy Pedersen kritiserte i Klassekampen lørdag en kommentar jeg hadde i forrige uke om den norske narkotikadebatten. Det forundrer meg at Pedersen i så liten grad går inn på det jeg faktisk skrev. I stedet velger han å snakke om noe annet (straffeutmålingen i narkotikasaker, som jeg overhodet ikke berørte), før han går over til å psykologisere over hvorfor hans stråmann mener det han gjør (det skyldes alderen og tilholdssted på venstresida), for så å fortelle oss hvem han liker i narkotikadebatten (det er Unge Venstre-leder Tord Hustveit, Høyre-rådgiver Fredrik Gierløff, Minervas Nils August Andresen, Civitas Jan Arild Snoen og Frps statssekretær Ove Vanebo). Vel, vel. Mitt anliggende var altså å forsøke å nyansere en påstand om at absolutt alt ved den norske narkotikapolitikken var forfeilet. Etter mitt syn er det mer produktivt å se på både det som fungerer og det som ikke gjør det.

Norge har erfaringer fra en rekke reformer, fra Nav-reformen, via kommunereformen til «nærpolitireformen». Felles for disse reformene er at forut for dem, har reformpådriverne ensidig hentet fram negative sider ved dagens situasjon, for så å komme med til dels drastiske reformforslag som skal løse de fleste problemer i ett slag. Jeg tror det på samme vis er grunn til å advare mot ensidig svartmaling i narkotikapolitikken.

På narkotikafeltet er det behov for til dels store endringer, men utgangspunktet må være å se på helheten i dagens situasjon og også legge vekt på det som faktisk fungerer. Det er ikke tilstrekkelig å si at alt er forfeilet og mislykket. Jeg pekte i min kommentar på at cannabisbruken er mindre utbredt i Norge enn i mange land, det samme er sannsynligvis tilfelle for narkotikabruken generelt. Det er noe å bygge videre på. Samtidig er det store problemer, ikke minst det store antallet overdosedødsfall og et uverdig liv for mange rusavhengige. En fornuftig politikk må derfor forsøke å kombinere våre relativt gode erfaringer med å begrense den totale narkotikabruken og det tragiske knyttet til tunge misbrukeres uverdige situasjon og de mange overdosedødsfallene. Her handler det både om å skape et verdig liv for rusmisbrukere, innføre skadereduserende tiltak og hjelpe folk ut av rusavhengighet. Tiltakene som er gjennomført i Sveits, som har klart å få ned overdosedødsfallene, bør studeres med tanke på å innføre dem også her.

Poenget er at vi ikke tjener på bare å legge vekt på det negative. I enhver reformprosess er vi avhengig av å bygge på det som fungerer for å forbedre det som ikke gjør det. Og personlig er jeg skeptisk til full legalisering av cannabis. Det vil introdusere et nytt legalt rusmiddel på toppen av de store problemene vi allerede har med alkohol, der trenden de siste årene har vært økt liberalisering.

Vi skal ha en politikk for å hjelpe og legge til rette for de aller mest utsatte, men en del av narkotikapolitikken har også hatt som mål å hindre at folk blir rusmisbrukere. Arbeiderbevegelsens og venstresidas grunnleggende idé handler om å skape et sosialt sikkerhetsnett som sikrer frihet for alle. Samtidig kan reguleringer og sosiale normer være samfunnsmessig nødvendig for å redde liv og forhindre at folk faller utenfor. De aller sterkeste vil alltid klare seg, også i et samfunn med fri flyt av narkotika, men det vil ikke de svakeste – de av oss som har anlegg for avhengighet. Derfor har begrensning av tilgjengeligheten for skadelige rusmidler vært viktig for arbeiderbevegelsen og venstresida. Det bør det etter mitt syn fortsatt være, samtidig som det kombineres med en ny og bedre politikk for å sikre verdige liv for dem som blir rusavhengige. Den norske narkotikapolitikken må inneholde begge disse elementene.

Bjørgulv Braanen