- I løpet av kort tid vil regjeringen avgjøre hvem som blir ny justitiarius i Høyesterett. Flere har søkt og det knytter seg derfor en viss spenning til hvem det blir. Men valget er nok ikke avgjørende for Høyesteretts utvikling. I USA er det forsket mye på domstoler og dommeratferd, men i liten grad i Norge, kanskje først og fremst fordi vi ikke har politisk utnevning til Høyesterett som amerikanerne. En analyse utført av Eric N. Waltenburg, William R. Shaffer og Gunnar Grendstad for noen år siden hevdet at det var sammenheng mellom hvilken regjering som hadde utnevnt dommerne og hvordan de stemte i Høyesterett. Påstanden var at dommere utnevnt av sosialdemokratiske regjeringer stemte mer til fordel for stats- og samfunnsinteressene, mens dommere utpekt av borgerlige regjeringer lyttet mer til private interesser. En annen hypotese har vært at dommere som kommer fra lovavdelingen i Justisdepartementet og Riksadvokaten, dømmer mer til fordel for staten enn dommere fra privat praksis.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Jesus engasjerer. Flere storbyer nekter å innføre påmelding til skolegudstjenester:
Opprør i bibelbeltet
Religion
NEI: Bergen, Stavanger og Kristiansand sier blankt nei til kravet om at elever må meldes på skolegudstjenester. – Det kommer ikke til å skje, sier Stavanger-politiker.
Byråkratene i Utdanningsdirektoratet hadde neppe regnet med å vekke et stort engasjement da de i november ba skolene innføre påmelding til skolegudstjeneste. Tidligere har elevene som ikke vil delta i gudstjenestene, måtte be om fritak.