Katrine Ree Holmøy

Utviklingsredaktør
Katrine Ree Holmøy

Artikler

Leder

Begge hender

Leder

Marsjordre

Leder

Råvare­jakta

Leder

Uoppgjort

Et svart-hvitt-bilde viser skikkelser i det som ser ut som en krigssone: kvartal på kvartal med ruiner. Vi er i bydelen Greenwood i Tulsa for 100 år siden. I løpet av et par dager har en hvit mobb drept, plyndret og tent på et helt nabolag i den verste enkelthendelsen av rasevold i amerikansk historie. Opp mot 300 ble drept, nesten 10.000 hjemløse. To dager før var Greenwood en livlig bydel, så framgangsrik at den var kjent som «Black Wall Street». «Jeg ber landet mitt om å erkjenne hva som skjedde i Tulsa i 1921,» sa 107 år gamle Viola Fletcher, overlevende etter massakren, i det NTB omtaler som et gripende vitnesbyrd i den amerikanske kongressen. «Ingen brydde seg om oss i nesten 100 år.

Leder

Rettig­heter

Leder

Varige tiltak

Leder

På lang sikt

Leder

Sårbare

Et år har gått siden myndighetene i Wuhan varslet om en type lungebetennelse forårsaket av en ny type koronavirus. I løpet av få måneder satte viruset sitt tydelige preg på hele verden, og siden er det registrert 1,8 millioner koronarelaterte dødsfall. På vei inn i det nye året ledsages vi av nyutviklede vaksiner som vi håper vil bekjempe viruset. Men smittetrykket er fortsatt høyt i Norge, og Folkehelseinstituttet (FHI) frykter at smittetallene snart kan være tilbake på samme nivå som under smittetoppen i november. Nye tiltak er på trappene. Som FHI-sjef Camilla Stoltenberg sa til Klassekampen lørdag, kan vi ikke puste ut ennå. Det samme gjelder dessverre for resten av verden.

Leder

Vikeplikt

Leder

Å få hjelp

Leder

Arbeidsro

Leder

Lang dugnad

Diskusjonen om hvor godt vi i Norge var rustet til å møte den pågående koronapandemien er i gang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok i VG før helga til orde for en gjennomgang av norsk beredskap, blant annet innenfor tilgang på medisiner og utstyr og sykehuskapasitet. Det har vært varslet fra flere hold at en global pandemi er sannsynlig, og varselklokkene burde ha ringt. Samtidig må vi løfte hodet og se utover egne grenser. Uten å bagatellisere mangel på smittevernutstyr og respiratorer: En velfungerende velferdsstat som folk har tillit til, kombinert med en globalt sett velstående og frisk befolkning, gjør oss tross alt godt skodd. Leger uten grensers pågående innsamlingsaksjon «Bli med i kampen mot virus som korona, ebola og meslinger» minner om at koronaen bare er én trussel blant mange. For mens verdens øyne er rettet mot koronaviruset, står Leger uten grenser i front i kampen mot meslingepidemier flere steder i verden.

Leder

En kur for alt

Leder

Møteplass

Leder

Algoritmer

Leder

Pro­test­valg

Så var valgdagen her. I løpet av natta får vi folkets dom i 356 små og store, gamle og nye kommuner. På sitt beste gir kommunevalgkampen et innblikk i hva som engasjerer folk på knauser, nes, tettsteder og byer over hele landet. Toppolitikere og journalister fra de største mediene reiser til steder som ellers får altfor lite oppmerksomhet, for å snakke med folk og gjøre seg kjent med lokale og regionale problemstillinger. Også i lokalvalget er det interessant å se på de nasjonale trendene. Johan Giertsen fra nettstedet Poll of polls sier til NTB at målingene peker i retning av et protestvalg: Velgere som er opptatt av klima, distriktspolitikk og bompenger vender Høyre og Arbeiderpartiet ryggen. Valgforsker Johan Bergh peker på at sentrum–periferi-dimensjonen, som i ulik grad har preget norsk politikk i alle år, seiler opp som en av de viktigste i årets valg.

Leder

007

Leder

Kvinneliv

Leder

Mot venstre

Leder

Kles­be­visst

Hva skal jeg ha på meg? Spørsmålet stikker dypere enn krisa foran klesskapet. Klesindustrien står for 8 prosent av verdens klimagassutslipp, skrev Aftenposten i helga. Tallet er hentet fra FN-organet UNCTAD, og viser at klesindustrien er en større klimabelastning enn internasjonale flygninger og shipping til sammen. Plaggene våre er også vevd inn i store miljøutfordringer. Bomullsproduksjon krever store mengder vann, kunstgjødsel og kjemikalier. En tredel av mikrofibrene som havner i havet, kommer fra klær som inneholder materialer som polyester, akryl, elastan og nylon, viser en rapport fra Sifo.

Leder

God start

Leder

Grønt skifte

Leder

Ekte endring

Leder

Arbeidsliv

Klassekampen skriver i dag om vilkårene for fagorganisering i frisørbransjen. Tillitsvalgt Elisabeth Landstad ble sagt opp kort tid etter en konflikt på jobben. Hun mener oppsigelsen var en straff for jobben hun gjorde som tillitsvalgt. Salongeier Olav Stolpnes hevder at oppsigelsen kom som følge av at avdelingen gikk med tap på grunn av overbemanning. Dette er et øyeblikksbilde av en bransje med utfordringer: NHO anslår at omtrent 16.000 mennesker er ansatt innen hår- og skjønnhetspleie i Norge, fordelt på 7000 arbeidsplasser. Det store flertallet er uorganisert og få ønsker å bli tillitsvalgt.

Leder

Til siste slutt

Leder

Nytt alvor

Leder

Å bli hørt