
Artikler

Spellemann da og nå

Billie Eilish går med lave skuldre fra det dempede til det spektakulære, mens hun holder Unity Arena i sin hule hånd.

Antifascistene i Mekons ber oss løfte blikket, se på historien og slå tilbake.

Anmeldelse
Som med Annie Caldwells første familieband, Staples Jr. Singers, er denne gruppa med ektemannen, sønnene og døtrene avhengig av å ha et godt groove gående. For omtrent all retro discosoul eller gospelrock ligger magien i mellomrommet og i improvisasjonen, når fars gitarplukking hekter seg på yngstesønnens trommer, eller når det brenner i buken på samtlige kvinnelige vokalister gjennom de sju-åtte siste minuttene av tittelsporet, der de både frykter og flykter fra helvetes flammer. Gap Band-nikket i «I Made It» er heftig, bønnen i «Don’t You Hear Me Calling» er mektig og sørstatskirka er en evig kilde til sjelevrengende råskap.

Jeffrey Lewis er mer freewheelin’ enn Bob Dylan.

Anmeldelse

Uimotsagt snakk

Telefonlinja
Tirsdag var mobiltelefonene framme igjen, over alt, i de fleste hender, mens den britiske rapperen Central Cee prøvde å få kontakt med publikum i Oslo Spektrum. Og jeg som trodde at mobilbruken på konsert var på vikende front. Riktignok hadde jeg hørt rykter om at søndagens Sabrina Carpenter-forestilling i Unity Arena på Fornebu ble filmet av tusenvis, inkludert min egen datter, men jeg hadde registrert en annen og mer velkommen tendens på flere av gigakonsertene i Europa i fjor: på Taylor Swift i Stockholm, på Olivia Rodrigo i Bærum, på Bruce Springsteen i London – folk var med på notene og lot for det meste telefonene ligge. På musikkfestivaler og i mindre konsertertlokaler har mobiltelefonene sakte, men sikkert tatt plass i bakgrunnen – for det meste, litt avhengig av alder. Ja, for dette avhenger åpenbart av publikummet i salen. Central Cee er hovedsakelig et navn for tenåringer og unge voksne, hvilket gir noen bisarre utslag, selv på tribunen og med sitteplass: De fire på raden foran meg i Spektrum filmet nemlig hele konserten, halvannen time, mens de to blodfansene ved min høyre side var på omtrent samme nivå. Det rareste med sistnevnte: begge kunne de fleste av Central Cee-tekstene utenat og rappet med bravur, rett inn i skjermen på sin egen telefon, der blikket også var festet. Nå kan det jo være flere grunner til at Central Cee brukte en snau time på å få fart på Spektrum – det var en tirsdag, forsinkelser, første konsert på en stor verdensturné og han hadde lite å lene seg på musikalsk, utover en DJ, pluss at sangene hans ofte er både sentimentale og mer nedpå enn det meste annet som assosieres med UK drill. Men hovedskylda til tregheten tipper jeg kan tilskrives telefonene, der de bygget opp en mur mellom artisten på scenen og hans publikum. «Det er ingen steder jeg heller vil være enn her», prøvde Central Cee seg med under en av sine få mellomsnakk-seanser, men jeg er usikker på om budskapet nådde fram, akkurat som jeg er usikker på om publikummet faktisk ville være der med ham. Jeg merket i hvert fall selv at jeg ble mer opptatt av min egen telefon med alle telefonene rundt meg. Nattklubber i Berlin og Manchester legger ned fotoforbud, og fra Bob Dylan til Beyoncé så er det etter hvert mange artister som velger telefonforbud, akkurat som man har gjort i norsk skole.

Pent og statisk med Japanese Breakfast.

Lucy Dacus hopper etter Boygenius.

Radikal trad

Han er fri
Sturgill Simpsons kontrærimpuls har tatt ham med på en lang, besynderlig reise uten svar, men med minst ett repetert spørsmål: hvorfor ikke? I starten av denne uka var vandreren Simpson og hans band innom Sentrum Scene i Oslo, der de i tre timer satte døra på vidt gap for den søkende, velklingende virtuositeten. Og, jo da, tre timer med (rocke)konsert på en mandag er mye, særlig hvis du forventer outlaw-country à la Waylon Jennings og får et evig groove à la Grateful Dead. Men noen ganger kan du ikke gi publikum det de vil ha – du må gi dem det de trenger. Og denne trengte i hvert fall jeg. Etter americana-gjennombruddet midt på 2010-tallet, ble Sturgill Simpson plassert på en pidestall han raskt hoppet ned fra. Som han i 2019 sang med en viss forakt på «Fastest Horse in Town», låta som rundet av Oslo-konserten: Everybody’s trying to be the next someone. For Simpson vil ikke være det neste navnet på alles lepper; han er snarere besatt av å få til something, og dette noe kan ikke defineres utenfra, av andre.

Ex-Vöid og The Tubs ser lyset i mørket.

David Johansen (1950-2025)

Anmeldelse

Anmeldelse
Den britiske Bruce kommer åpenbart ikke fra New Jersey, men fra North Shields ved Newcastle – som garantert er arbeiderklasse nok – med tekster som kunne vært overskuddsmateriale fra Springsteen-sangboka. Ja, her er det til og med vers som begynner: My old man worked on the rail yard. Og selvsagt er det et problem at heartland-rocken til Fender mangler originalitet, akkurat som det er et problem at sangene mangler språklig presisjon til å uttrykke alle de store følelsene han føler. Da er det dessuten ingen fordel å ha med Adam Granduciel fra War on Drugs som produsent. Låtene blåses opp og får litt smør på flesket uten å tåle den ekstra vekta.

Anmeldelse

Har vi ham nå?

Blodprisen for popen

Videre og videre
Horsegirl løfter seg ved å ta to skritt tilbake.

Anmeldelse

Anmeldelse

Lyden av Lynch

Newman i Trump-land
Forrige gang Donald Trump var USAs president skrev Randy Newman en låt om ham. Men sangen, fra 2017, ble aldri utgitt. Som sanger-komponisten selv sa, så var den «for vulgær» og ville bare forsterke den stygge offentlige samtalen som preget (og preger!) landet. I et intervju med magasinet Vulture avslørte han samtidig deler av teksten: My dick’s bigger than your dick / It ain’t braggin’ if it’s true / My dick’s bigger than your dick / I can prove it too. Åtte år senere framstår tekstpartiet mer som et utdrag fra en Trump-tale enn en typisk Newman-låt, så sannsynligvis gjorde den sarkastiske smartingen rett. Selv om Newman tidligere har skrevet, i karakter, poengtert og briljant om presidenter, halliker, short people, illiberale amerikanske liberalere, Europas manglende selvinnsikt og til og med Putin (puttin’ his pants on). Men temaet Trump fikk han ikke til. I fjor høst kom en ny biografi om Randy Newman, ført i pennen av Robert Hilburn.

Spøkelsene i spillelista

Aldri mer bør «Santa Claus Is Coming to Town» covres
