DebattSkolepolitikk

Hvor er de voksne?

Sitter her i feriebyen min Sandefjord og leser om skoler. Jeg lurer på hva som skjer? Verden er jo i ferd med å gå av ­hengslene, men er det ingen som sitter med makta som skjønner hvor viktige skolene er for barns utvikling og læring? Og barns ­oppvekstmiljø og nærmiljø? Oslo skal bygge ny skole i Bjørvika til tre ­milliarder kroner! Det bor noen titalls ­ungdommer der.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Nato

Under­legent Russland?

Basert på tall fra SIPRI vet vi at Natos samlede forsvarsutgifter i 2024 var 1500 milliarder USD, hvorav USA sto for 1000 milliarder og Europa (inkludert Canada) sto for 500 milliarder. Europas utgifter utgjorde i 2024 i gjennomsnitt 2 prosent av landenes BNP. Russlands samlede forsvarsutgifter var på den andre siden i samme år 150 milliarder USD, altså en tiendedel av Natos samlede forsvarsutgifter og mindre enn en tredjedel av Europas. Spørsmålet er etter en slik enkel oppstilling: Hvordan kan det ha seg at Europa etter sigende er så håpløst underlegen Russland i sin forsvarsevne når deres samlede utgifter til forsvaret er mer enn tre ganger så stort som det Russland har? Hvordan er det mulig at det å bruke 500 milliarder dollar til forsvaret er så dårlig og ineffektivt at det ikke klarer å matche Russlands 150 milliarder? Og ikke nok med det: Europa er så skremt av den elendige tilstanden til sin forsvarsevne at de har vedtatt å øke utgiftene fra 2 til 5 prosent av BNP, det vil si at Europas samlede forsvarsutgifter om noen år vil være minst syv ganger så store som Russlands. Istedenfor å demonstrere sin avmakt overfor Russland på denne måten, ville det vært mye bedre om de europeiske lederne hadde tatt mot til seg og ringt Putin for å diskutere mulighetene for fred i Ukraina og en felles europeisk sikkerhetsavtale.

Naturtap

Natur­krisen er en realitet, også her i Norge

Vi skulle ønske Lars Risan hadde rett, når han i Klassekampen 4. juli hevder «vi har gode data på at det går bra med norsk natur». Dessverre viser både kronikken og Risans Civita-notat at han ikke forstår hva vi faktisk vet om status for norsk natur. For å ta en god nyhet først: I motsetning til hva Risan synes å tro har Norge faktisk ett av verdens beste kunnskapssystemer om naturen. Siden 2005 har Artsdatabanken levert jevnlige vurderinger av hvordan det står til med våre cirka 50.000 kjente arter og de flere hundre norske naturtypene. Samtidig har Miljødirektoratet utviklet et rammeverk for å vurdere økologisk tilstand i natur, og fulgt opp med overvåking og datainnsamling. Alle data ligger åpent på nett. Hva sier dataene? At hele 21 prosent av vurderte norske arter er på rødlista, det vil si at de står i fare for å forsvinne fra norsk natur for alltid. Det samme gjelder over halvparten av naturtypene.

Venstresiden

Marsdals kunstige motset­ninger

I Klassekampen 8. juli langer Magnus Marsdal ut mot de delene av venstresida som etter sigende skal være mer opptatt av litteratur og miljø enn av produksjon og industri. Det skal visst også være dem som mener at økonomi er et høyrevridd begrep og økt produktivitet bare ses på som et etisk dilemma. Jeg må innrømme at jeg både leser bøker (iblant til og med skriver noen) og er medlem av opptil flere miljøorganisasjoner, inkludert besteforeldrenes klimaaksjon. Men likevel føler jeg meg ikke truffet, og veit ikke helt hva eller hvem Marsdal har i tankene. Det er sikkert fordi jeg er med i et politisk parti som gjør kamp mot Forskjells-Norge som hovedsak, og som er ei bru over til progressive deler av fagbevegelsen og et redskap for å verne om de rettighetene i arbeidslivet som nå er i spill. Partiet mitt holder seg til og med en økonom som leder, som jeg ikke synes er spesielt høyrevridd når hun forklarer oss hvordan kapitalismen samtidig driver rovdrift på mennesker og natur. Det er vanskelig å se bort fra at visse former for produksjon gjør ubotelig skade på vårt livsmiljø og menneskers helse.