DebattHistorie

Nordmenn og normannere ­ – en gang for alle

Roger II Roger II

Mitt utgangspunkt er avdøde pave Frans beskrivelse av nordmennenes middelalderhistorie som forbilledlig, og Vatikanets løfte om at de vil frigi dokumentene som beskriver deres nytestamentlige kristne praksis med den konsekvens at historien vil bli skrevet helt om.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Frigjøringsdagen

Fri­hets­kamp?

Vi feirer dem som kjempet for Norges frihet 8. mai. Molotov-Ribbentrop-pakten og Polens katastrofale deling, som Stalin og Hitler fikset. Despotene trengte hverandre. Norge okkupert fra april 1940. Militær og sivil motstand. Vår regjering i London. Kommunistene satt stille – på ordre fra Moskva.

Sakprosa

«Norske klisjéer»

Det er alltid tankevekkende å lese Mina Bai, også i Klassekampen 8. mai. Hun har besøkt Furuset bibliotek som var «fylt med bøker om frigjøringshistorier fra folk med muslimsk bakgrunn». Hun beskriver fortellingene som «klisjé, rett og slett kjedelig – og ikke minst kolonialistisk». Samme dag fremhever krigsbarnet og tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, Odd Grann (92) til NRK «Debatten», hva vi fortsatt kjemper for: «Du ser rundt i verden hvor mange restriksjoner som legges på alle mulige ting, men her i Norge har vi stor frihet. Og heldigvis relativt lite misbruk.» Bai skriver: «Det er klart at det i Vesten er mye søkelys på individuelle friheter (…) Samtidig blir ikke disse innvandrerhistoriene særlig originale eller autentiske når Kultur-Norge kjører et såpass ensidig narrativ om hvor forferdelig islam er som kultur og religion – og samtidig ikke forteller historier om opprør mot presset fra storsamfunnet.» Alle slags troende skal ha sin selvsagte plass som jevnbyrdige borgere i Norge. Men Bai underslår den rådende fundamentalistiske praksis (både i statsstøttede moskeer og skrifttro sekter) som er direkte i strid med norsk grunnlov og samfunnsånd.

Israel

Moralsk forfall – svar til Fosli

Halvor Fosli (9. mai) hevder i sitt svar til meg at Israel fører en moralsk og legitim forsvarskrig i Gaza. Han støtter seg til utvalgte militære kilder og avviser annen dokumentasjon som uttrykk for «anti-israelsk» aktivisme. Rapportene han velger å overse – fra Amnesty International, Human Rights Watch, FN, Leger uten Grenser, Euro-Med, Breaking the Silence og B’Tselem – tegner et annet, enhetlig og langt mer urovekkende bilde. Å benekte overgrep bare fordi den anklagede avviser beskyldningene, når lidelsene er synlige for alle er en underlig form for bevisvurdering, som neppe holder i andre sammenhenger. Det kan være verdt å lytte til militære eksperter, men kanskje ikke bare fordi de sier noe man selv er enig i? Det er nok lurt å også ta inn over seg hva menneskerettsorganisasjoner dokumenterer. Det er også verdt å merke seg at flere tidligere israelske soldater og offiserer har fortalt om forkastelige holdninger og systematiske overgrep mot palestinere. Det gjelder også den grove, seksualiserte volden som er dokumentert i Sde Teiman-fengselet, også i israelske medier. Når voldtekter ikke bare skjer i varetekt, men etterpå bagatelliseres av politikere – mens overgripere gjøres til helter – da er vi forbi forklaringer om «noen råtne epler».