DebattUsa

Braanen, Trump og Holviks sivi­li­sa­sjonskamp

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS

Bjørgulv Braanens fredagskommentar kritiserer min kritikk av sjeføkonom i Spare­bank 1 ­Elisabeth Holviks forsøk på å forklare Trumps politikk. Han ­trekker parallellen til forskere som Julie Wilhelmsen og Tormod Heier, som er blitt beskyldt for å legitimere russiske posisjoner når de har forsøkt å forklare hvordan ledere i Moskva tenker. Som samfunnsforsker er jeg alltid opptatt av å forstå og forklare, og samtidig ha kritisk distanse til samfunnsfenomener. Wilhelmsen og Heier gir viktige innblikk i hva som rører seg i Kreml, med bakgrunn i årevis med studier av russisk kultur, politikk og militærstrategi. Når det gjelder Trump, mangler det ikke på analyser av hans politiske prosjekt og tankesett, ei heller på USA-­eksperter som forsøker å forklare hva som skjer. Men det er en vesensforskjell mellom på den ene siden å forklare og på den andre siden å gjengi verdensbilder og visjoner til ledere uten samtidig å rette et kritisk blikk mot dem.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Usa

Kakikra­tiet

I februar i år skrev jeg et lite notat om hvordan president Trump forsøkte å drive et eget universitet som solgte null kunnskap for massevis av penger – et foretak som ble beskrevet som massiv svindel. Nå er han i gang igjen – det ene eliteuniversitet etter det andre blir nektet midler dersom de ikke slutter å virke som nettopp universitet, men omstiller seg til en salgsbod for Trumps tivoli. Eller er det noe annet vi ser? Er formålet å restituere amerikanske læresteder etter mønster av skolene i Sovjet-unionen, der all formidling av kunnskap var underordnet det sovjetiske systemet? Her ligger det unektelig et paradoks, i og med at Trump hevder å ville feie vekk all åpen og fordekt marxisme på amerikanske universiteter. Men samtidig er det avdekket at den samme Trump har en fortid i det samme Sovjet – der han midt på 1980-tallet fikk dekknavnet Krasnov (den røde). Mange vil hevde at det finnes få klare tanker bak Trumps handlingsmønster. Det kan så være. I så fall må vi kunne karakterisere hans massive angrep på demokratiet med en annen type -krati: Det greske ordet kakistokrati (κακιστοκρατία) betyr «styre av de verste» eller «styre av de minst kvalifiserte».

Teknologi

Ikke fjern den mest effektive måten å stå imot skjermen på. Bevar 2G-nettet!

Afp

Fagfor­bundet går mot sine egne

Fagforbundet vil at LO-kongressen skal endre AFP til en opptjeningsordning (Klassekampen 7. mai). Men ingen vil tape mer på å gå over til en opptjeningsordning enn ansatte i offentlig sektor. Fellesutredningen fra LO og NHO fra 2021 sier at du må ha 41 år i en AFP-bedrift for å få full AFP. Før du fyller 62 år. Utredningen viser at det rammer offentlig ansatte aller hardest.