Duket for klassekamp

Det blåser en høyrevind over landet, og arbeidsgiversida benytter anledningen flittig. Øverst på ønskelista for mange bedriftseiere står kutt i formues­skatten til seg selv, og kutt i sykelønna til sine ansatte. Får de gjennomslag for det, vil det føre til massiv omfordeling fra vanlige lønnsmottakere til landets aller rikeste. Høyres foreslåtte halvering av formuesskatten på såkalt arbeidende kapital – i praksis aksjer – vil spare landets 0,1 prosent rikeste for til sammen 4,2 milliarder kroner, ifølge tall fra Finansdepartementet. I snitt innebærer det over 900.000 kroner i skattelette til hver.

Samtidig har NHO gått til storstilt angrep på sykelønnsordningen, med en svak økning i sykefraværet som ammunisjon. De mener at selve sykelønnsordningen er årsaken til økningen i sykefraværet etter korona, selv om ordningen, som sikrer arbeidstakere full lønn under sykdom i ett år, har vært uendret siden 1978. I likhet med kutt i formuesskatten har kutt i sykelønna en tydelig klasseprofil. Lavtlønte vil rammes hardest, både fordi lønnskutt får større konsekvenser når det i utgangspunktet er lite å gå på, og fordi de færreste med lave lønninger kan jobbe fra hjemmekontor med et brukket bein eller en smittsom forkjølelse. Mange lavtlønte har heller ikke tariffavtaler som beskytter dem mot kutt i sykelønna.

Vinner de borgerlige valget til høsten, kan NHO og høyresidas andre rike onkler få innfridd ønskene sine. Høyre, Frp, KrF og Venstre er alle enige om å kutte formuesskatten på såkalt arbeidende kapital. Sykelønna ligger på politikernes bord, etter å ha vært fredet i 23 år gjennom avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA). På de borgerliges bord ligger den langt fra trygt. Venstre vil kutte sykelønna for dem som er 100 prosent sykmeldt etter seks måneder. Frp vil kutte i sykelønna ved korttidsfravær. Høyres ledelse går foreløpig ikke inn for sykelønnskutt, men det gjør Oslo Høyre. som også har støtte fra andre i partiet. Håpet er at disse to sakene blir sentrale i valgkampen, og at en så tydelig klassekonflikt vil mobilisere velgere på rødgrønn side. Å ta fra syke arbeidsfolk og gi til landets aller rikeste har aldri vært populært i Norge.

Leder