DebattEu

Svar til Harper

Jeg har aldri hevdet at vi bør innføre lovbestemt minstelønn i Norge, slik Morten Harper later til å tro i Klassekampen 11. desember. Det jeg tok opp i mitt innlegg, var Harpers påstand om at EUs minstelønnsdirektiv undergraver og overstyrer faglige rettigheter. Harper må forstå at når man er med i en fagorganisasjon og blir nedstemt av sine fagforeningskamerater som ønsker å lovfeste minstelønn, så må dette respekteres. Slik er det i Norge, og slik er det i alle demokratiske organisasjoner – flertallet bestemmer. Når disse så går til EU og ber om et minstelønnsdirektiv, som deretter blir vedtatt, kan ikke det kalles overstyring eller undergraving. Harper burde også nevnt at den finske landsorganisasjonene snudde tildlig i prosessen og ble for direktivet. De konstaterte at deres systemer ikke er truet, samtidig som de viser solidaritet med de som trenger det. Finland er og en del av Norden.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Usa

Kakikra­tiet

I februar i år skrev jeg et lite notat om hvordan president Trump forsøkte å drive et eget universitet som solgte null kunnskap for massevis av penger – et foretak som ble beskrevet som massiv svindel. Nå er han i gang igjen – det ene eliteuniversitet etter det andre blir nektet midler dersom de ikke slutter å virke som nettopp universitet, men omstiller seg til en salgsbod for Trumps tivoli. Eller er det noe annet vi ser? Er formålet å restituere amerikanske læresteder etter mønster av skolene i Sovjet-unionen, der all formidling av kunnskap var underordnet det sovjetiske systemet? Her ligger det unektelig et paradoks, i og med at Trump hevder å ville feie vekk all åpen og fordekt marxisme på amerikanske universiteter. Men samtidig er det avdekket at den samme Trump har en fortid i det samme Sovjet – der han midt på 1980-tallet fikk dekknavnet Krasnov (den røde). Mange vil hevde at det finnes få klare tanker bak Trumps handlingsmønster. Det kan så være. I så fall må vi kunne karakterisere hans massive angrep på demokratiet med en annen type -krati: Det greske ordet kakistokrati (κακιστοκρατία) betyr «styre av de verste» eller «styre av de minst kvalifiserte».

Teknologi

Ikke fjern den mest effektive måten å stå imot skjermen på. Bevar 2G-nettet!

Afp

Fagfor­bundet går mot sine egne

Fagforbundet vil at LO-kongressen skal endre AFP til en opptjeningsordning (Klassekampen 7. mai). Men ingen vil tape mer på å gå over til en opptjeningsordning enn ansatte i offentlig sektor. Fellesutredningen fra LO og NHO fra 2021 sier at du må ha 41 år i en AFP-bedrift for å få full AFP. Før du fyller 62 år. Utredningen viser at det rammer offentlig ansatte aller hardest.