Truls Gulowsen har delt denne artikkelen med deg.

Truls Gulowsen har delt denne artikkelen

Bli abonnent

En samlet miljøbevegelse jubler etter at SV stoppet gruvedrift på havbunnen. Men gruveselskapene bedyrer at de ikke vil gi seg.

– Det gir håp

God stemning: SV-leder Kirsti Bergstø delte ut kake til miljøbevegelsen i går.

Jubelen sto i taket og folk lo og klemte hverandre da SV inviterte miljøbevegelsen til kake på Stortinget i går.

– Jula kom tidlig i år, og julenissen var deg, Kirsti Bergstø, sa en henrykt Frode Pleym, leder i Greenpeace.

I budsjettforhandlingene med regjeringen fikk SV utsatt planene om gruvedrift på havbunnen. Det skal ikke lenger lyses ut konsesjoner til selskapene for gruvedrift på havbunnen i 2025, slik regjeringen hadde lagt opp til.

– Det dere har fått til nå, det gir håp. Det er mange som kjenner på motløshet og apati. Vi trenger tro på at politikk fungerer, og det har dere gitt oss. Det vil jeg si tusen takk for, sa Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Venner igjen

SV-leder Kirsti Bergstø har vært under press fra miljøbevegelsen i forkant av budsjettforhandlingene. Blant annet sa Natur og Ungdoms nestleder til Klassekampen at SV har blitt «mer rødt enn grønt» under Bergstøs ledelse, og at partiet ville miste retten til å kalle seg for et miljøparti, hvis det ikke stoppet gruvedrift på havbunnen.

– Men nå kan de absolutt kalle seg det, sier en fornøyd Gytis Blaževičius, leder i Natur og Ungdom.

– I dag feirer vi. Jeg felte til og med noen tårer i går kveld, sier Elise Åsnes i Spire.

Kirsti Bergstø sier at det var tøffe forhandlinger og vanskelig å få med Arbeiderpartiet og Senterpartiet på å utsette gruveplanene.

– Å stoppe dette var viktig for SV, og det har jeg vært tydelig på fra starten. Hva som skjer i forhandlingsrommet, blir der, men det er vel ikke overraskende for noen at dette var tungt å dra. Det var stor motstand og uenighet, sier Bergstø.

Et nytt Lovese

At det ikke lyses ut konsesjoner neste år, betyr ikke at det aldri vil skje. Dette var også noe statsminister Jonas Gahr Støre understreket etter at budsjettenigheten ble kjent.

På SVs kakefest i går var det derfor enighet om at gruvedrift på havbunnen må bli en liknende sak som oljeboring ved Lofoten, Vesterålen og Senja (kjent som Lovese).

Her har olja forblitt under havbunnen blant annet fordi SV, Venstre og KrF har stilt det som krav i ulike regjeringsforhandlinger med Høyre, Ap og Frp, som alle tidligere har vært for å åpne områdene for konsekvensutredning.

– Dette setter en presedens. Hvis vi får en ny regjering om et år, så må eventuelle støttepartier sørge for at dette ligger fast, sier Anja Bakken Riise.

Frode Pleym i Greenpeace påpeker at det er en brei allianse som kjemper mot gruvedrift på havbunnen.

– Det er miljøbevegelsen, fiskere, fagbevegelsen. Så jeg er veldig trygg på at vi kan vinne også en eventuell omkamp. Det er breie lag av folk og organisasjoner i Norge som kjemper mot dette, på samme måte som det ble mot Lovese etter hvert.

Det som ikke dreper …

SV-gjennomslaget fikk umiddelbart utslag for selskapene som ønsker å utvinne mineraler fra havbunnen. Et av dem, Green Minerals, stupte 38 prosent på Oslo Børs i går. Selskapene har imidlertid ikke planer om å gi seg. Det forteller Walter Sognnes, daglig leder i Loke Marine Minerals.

– Det har vi ingen planer om. What doesn’t kill you, makes you stronger, sier han.

Sognnes påpeker at det fremdeles er 150 millioner kroner i statsbudsjettet til å gå videre med undersøkelser av havbunnsmineraler.

Disse er bevilget til Sokkeldirektoratet og blir værende etter enigheten med SV. Bergstø understreker imidlertid at de pengene kun skal brukes til «miljøkartlegging», ikke «ressurskartlegging», og at det ikke skal brukes på å skyte seismikk, bore, eller gjøre noe annet som kan skade miljøet i havet.

Skuffet over regjeringen

Sognnes i Loke Marine Minerals legger ikke skjul på at han er skuffa.

– Det var et sjokk å få beskjeden, selv om vi var klar over at det kunne komme, sier han.

Ifølge Sognnes viser dette hvorfor det er krevende å få til grønn omstilling i et demokrati som Norge.

– Folk har ikke skjønt hvor krevende det grønne skiftet kommer til å bli. I Kina har de skjønt det, og de gjennomfører disse omstillingene uten de hindrene som vi møter. Det betyr ikke at jeg vil avskaffe demokratiet, men det er tydelig at Kina har et konkurransefortrinn både på fornybar energi, på batterier og på havbunnsmineraler, ved at de ikke er demokratiske.

Han fortsetter:

– Behovet for havbunnsmineraler blir ikke noe mindre ved at SV har fått dette gjennomslaget. Kina kjører på, og også Japan og India ligger like bak. Spørsmålet er ikke om verden skal utvinne mineraler fra havbunnen, spørsmålet er om vi skal gjøre det i Norge eller ikke.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!