Det er et nytt samarbeid i emning blant strømaktivister og vindkraftmotstandere.
Dokumenter Klassekampen har fått tilgang til, viser at Nei til EU har tatt initiativ til å lage et «aksjonsfellesskap» med Motvind og Industriaksjonen.
Annonse
De tre skal jobbe inn mot stortingsvalget neste år for å «sikre lavere strømpriser, bevare naturen og sikre politisk kontroll over energipolitikken i landet». Alliansen har fått det foreløpige navnet Alliansen kontroll på krafta!
Alliansen er hemmelig og helt i startfasen. I tillegg er organisasjonene dypt uenige om hvordan de stiller seg til havvind.
Da Klassekampen ringer Ole Kristian Setnes, som er fylkesleder i Nei til EU og en av initiativtakerne bak alliansen, stiller han seg uforstående til alt sammen.
– Det kjenner jeg ikke til. Jeg har i hvert fall ikke noe å si om det nå, sier Setnes.
Det er imidlertid Setnes som står som avsender på alle e-postene om alliansen som Klassekampen har fått tilgang til. Her er det blant annet møtereferater fra møter i oktober og innkallelser til nye møter.
På mottakslista står flere sentrale stortingspolitikere i SV, Rødt og Senterpartiet: Per Olaf Lundteigen (Sp), Sofie Marhaug (Rødt), Lars Haltbrekken (SV) og Ingrid Fiskaa (SV).
Av møtereferatet framgår det at SVs Ingrid Fiskaa deltok på møtet i oktober.
«Eg meiner det er positivt med alle initiativ for å ta demokratisk kontroll over krafta, og følgjer arbeidet med interesse», skriver Fiskaa i en tekstmelding.
Uenige om havvind
Alliansen skal ha som hovedsaker å få «politisk styring og kontroll på krafta», å stoppe at EUs fjerde energimarkedspakke innføres i Norge, og at det ikke skal bygges mer vindkraft på land.
I et notat fra oktober står det at alliansen skal sikte på å mobilisere folk over hele landet, med særlig fokus på de områdene som berøres mest av strømprisene. Dette inkluderer å drive politisk påvirkningsarbeid mot fylkespartier og lokale partilag.
Det vises til at strøm- og energipolitikk har stor folkelig interesse, og at det er mulig å danne en kraftig opposisjon mot regjeringens energipolitikk.
De tre organisasjonene er ikke enige om alt. I et møtereferat fra 7. oktober kommer det fram at Industriaksjonen og Motvind er særlig uenige om havvind.
Annonse
Industriaksjonen, som består av ulike fagforeninger i hovedsak fra industrien, ønsker at det skal satses mer på havvind i Norge, mens Motvind er motstandere av absolutt all vindkraft.
Stort potensial
En av de andre initiativtakerne bak alliansen er Idar Helle, som er aktiv i Nei til EU.
Han er villig til å fortelle litt mer om hva det er som skjer.
– Vi holder på å se på mulighetene for samarbeid. Vi mener det trengs et nytt momentum i kraftkampen. Det er foreløpig ikke gitt hvor vi lander, sier Helle.
Neste møte avholdes starten av neste uke. Helle sier det ikke er sikkert at samarbeidet fortsatt skal omtales som en allianse.
– Hva har disse tre organisasjonene til felles?
Annonse
«Vi mener det trengs et nytt momentum i kraftkampen.»
— Idar Helle, Nei til EU
– Et potensial og en evne til å kunne organisere og skape lokale initiativer i sivilsamfunnet. Dette er heller ikke begrenset til disse organisasjonene. Vi er også i kontakt med politiske partier som står på samme side som oss i kraftspørsmålet.
Helle understreker at dette er en helt vanlig måte å jobbe på.
– Styrken her er at man kan se for seg samarbeid på både lokalt og regionalt nivå. Dette er saker det er veldig stor folkelig enighet om.
Marhaug liker det
Mangeårig politiker i Arbeiderpartiet Hogne Hongset har representert organisasjonen Motvind i sonderingene. Han sier at de fortsatt holder på med sonderinger og at det derfor ikke er naturlig å si noe nå.
Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, forteller at hun har vært invitert til møtene, men ikke hatt tid til å delta. Hun har likevel gitt beskjed om at hun er positiv og gjerne vil være med.
– Jeg mener at det er viktig å få til en slik allianse. Det kunne ha blitt en ny politisk kraft som kunne ha satt tyngde bak en alternativ kraftpolitikk, sier Marhaug.
– Hva er dere enige om?
– Det er for eksempel å kjempe mot EUs fjerde energimarkedspakke og å få til en mer demokratisk styring av kraftpolitikken. Så er kanskje noen mer uenige om havvind. Jeg kommer fortsatt til å være mot havvind, men det er mulig å legge den uenigheten til side i en allianse for å samles mot vindkraft der presset er utbyggingspresset er veldig stort nå, sier Marhaug.