Verre enn prostitusjon

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har rykket ut i sterke ordelag mot fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (Ap), som har stilt seg i spissen for massive skolenedleggelser i fylket. Mehl sa han hadde prostituert seg for å få makt sammen med Høyre. Formuleringen var frisk, men når First House-partner Ketil Lindseth krever at Støre skal kaste henne for den bramfulle metaforen, er det politisk spinn av verste skuffe for å dreie oppmerksomheten mot alt annet enn det det handler om: den verste sentraliseringsreformen i Innlandet siden krigen. Innlandet er hjemfylket både til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Mehl, og det ville vært en blank tjenesteforsømmelse av dem ikke å fordømme politikken. I den grad Støre skulle ha grepet inn i saken – og det burde han nok – så måtte det være for å advare fylkestoppene mot å gjennomføre en strukturreform som bryter med fylkespartiets valgløfter, Hurdalsplattformen og regjeringens politikk.

Ellers er ikke Mehls fyndord om Breen helt presist, ettersom det faktisk er verre. Etter valget i 2023 kunne Ap ha fått flertall i fylket sammen med Sp og SV, men partiet valgte helt bevisst å gå til Høyre og MDG i stedet – åpenbart for å kunne gjennomføre skolenedleggelsene, stikk i strid med valgløftene. Det var altså et regelrett svik mot velgere som hadde stemt på partiet. Og det er verre enn simpel prostitusjon.

Fylket har ikke utredet de samfunnsmessige konsekvensene av nedleggelsene, eller hvilke konsekvenser det får at tilrettelagte skoleplasser, som på Nordstumoen på Koppang, blir borte. Forslaget baserer seg på framskrivninger av søkertall for fylket som helhet, uten å undersøke situasjonen for hver enkelt skole. I Lom er for eksempel elevgrunnlaget sikret til 2040. «Det er slående hvordan fylkeskommunen som regional utviklingsaktør – for hele fylket – nærmest har blitt en parentes», skriver professor Jon Helge Lesjø ved Høgskolen Innlandet i Klassekampen. Ap har hatt en historisk enestående stilling i Innlandet med politikere som innga tillit både i bygd og by. Fylkestoppene på Hamar tror nå åpenbart at Aps framtid ligger i å kaste vrak på denne arven. Det kan komme til å koste Arbeiderpartiet dyrt.

Leder