Styr unna en ny Tesla

Denne helga har svenske Tesla-­arbeidere streiket for tariffavtale i ett år. I Norge inviterer Fellesforbundet i Bergen og omegn til møte om streiken, som er spesiell på flere måter. For det første er det svært uvanlig at streiker varer så lenge. For det andre er motstanderen ingen ringere enn verdens rikeste mann, Elon Musk, som personlig har engasjert seg i å nekte de svenske Tesla-arbeiderne noe så alminnelig i Norden som en tariffavtale. For det tredje har verdens rikeste mann tonet politisk flagg de seinere åre. Han har støttet ytre høyre-politikere som Javier Milei i Argentina og oppildnet rasistiske opprørere i Storbritannia. Dessuten er han en av de sterkeste støttespillerne til Donald Trump. Musk stiller på valgkamparrangementer, bidrar med enorme pengesummer til Trump-kampanjen og deler til og med ut penger til velgere i vippestater som slutter seg til republikanerne.

Man skulle ikke tro at en type som Elon Musk ville bli omfavnet i Norge. Når det kommer til bilene hans, er det likevel akkurat det som skjer. Så langt i år er det solgt 17.650 Teslaer i Norge. Markedsandelen er rett under 20 prosent, slik vi skrev tidligere i uka. Veksten har ikke kommet av seg selv. Norge har subsidiert Musks biler i en årrekke. Elbiler får kjøre forbi køen i kollektivfeltet og gjennom bomstasjoner gratis eller til reduserte priser. Avgiftskutt har gjort elbiler billigere enn andre biler. Bellona-leder Frederic Hauge ga Tesla gratisreklame da han valgte merket mens han lobbet for elbilfordeler, og i flere år var Tesla selve symbolet på en elbil i Norge. Norge har spilt en ikke ubetydelig rolle i oppbyggingen av Teslas merkevare og ikke minst selskapets børssuksess.

Nå er vi ett år inn i streiken og under to uker unna valget i USA. Det er på tide å stille spørsmål ved Norges rolle i oppbyggingen av Tesla-varemerket og de høye salgstallene. I solidaritet med streikende svenske arbeidstakere er det all grunn til å velge andre elbiler enn Tesla. Og den som fortsatt tror at Tesla skaper noe grønt skifte, bør ta en titt på klimapolitikken til politikerne Elon Musk støtter. Det fins bedre alternativer enn Tesla for den som kjøper ny bil.

Leder