Frustrasjon i Frankrike

I går var de folkevalgte i Frankrike samlet i Paris. Der skulle de ikke bare velge ny leder til forsamlingen, men også gi en erklæring på om de stiller seg i opposisjon eller som alliert med regjeringen. Men det var et problem: De visste ikke hvilken politisk side regjeringen står på ennå. Samtalene, eller kranglingen, om å danne en koalisjonsregjering pågår fortsatt. Utenfor hadde flere fagforeninger og andre av venstresidas tilhengere samlet seg til demonstrasjon, med krav om at deres allierte skal danne ny regjering.

Mandag forlot partiet Det ukuelige Frankrike (LFI) samtalene med venstrealliansen NFP. Samtalene er bare satt på vent, men det er ikke til å stikke under stol at LFI og Sosialistpartiet (PS) har gått i tottene på hverandre i snart to uker. De har slitt med å bli enige om en de kan foreslå som statsministerkandidat. Det har blitt møtt med kritikk fra både velgere og politikere innad i partiet. Alliansen er ellers enige om en felles plattform, som blant annet innebærer å oppheve Macrons pensjonslov, heve minstelønna og styrke offentlige tjenester.

Mye ligger til rette for at det politiske arbeidet kan starte, men de risikerer å bli felt før de kommer ordentlig i gang. Partier i sentrum og på den tradisjonelle høyresida benytter seg av tidsluka til å diskutere mulige samarbeid. Det har økt presset mot venstrealliansen. Ifølge franske medier øker faren for at noen av partiene i NFP bryter ut og heller søker samarbeid med sentrum. Franskmenn som var med på å velge fram NFP, er bekymra. Når de krangler såpass mye om en statsministerkandidat og ikke klarer å bli enige om et navn på to uker, hvordan skal de klare å lede landet?

Venstrealliansen ble dannet på rekordtid etter at president Emmanuel Macron lyste ut nyvalg 9. juni. Selv om de ikke fikk reint flertall, har de imponert ved å mobilisere politikere og velgere på venstresida på så kort tid for å hindre en mulig valgseier til ytre høyres Nasjonal Samling. Men nå er det flere som peker på at alliansen kaster bort sjansen de har fått. Og enda verre: De risikerer å miste folkets tillit.

Leder