Essay

Politi og røver

Det er opptøyersesong igjen i Amsterdam, og jeg flykter inn i antiautoritær krim.

KRIGSLIGNENDE TILSTANDER: I 1975 brøt det ut heftige opptøyer på Nieuwmarkt sentralt i Amsterdam, da en demonstrasjon mot riving av boliger eskalerte. Opprøret ble åpningsscenen i Janwillem van de Weterings krimroman «De dood van een marktkoopman» (1977). Foto: Nationaal ArchiefKRIGSLIGNENDE TILSTANDER: I 1975 brøt det ut heftige opptøyer på Nieuwmarkt sentralt i Amsterdam, da en demonstrasjon mot riving av boliger eskalerte. Opprøret ble åpningsscenen i Janwillem van de Weterings krimroman «De dood van een marktkoopman» (1977). Foto: Nationaal Archief

Nederland, mai 2024. Det er to saker som dominerer nyhetene. Det ene er den langsomme tilblivelsen av en ny høyreradikal regjering, med Geert Wilders’ Frihetsparti i spissen. Det andre er rasende protester mot Gaza-krigen ved landets universiteter. I ukene før jeg drar ned for å hente et lite flyttelass med bøker, har det vært heftige sammenstøt mellom opprørspoliti og studenter – og andre – som krever stans i krigføringen og slutt på alt samarbeid med og investeringer i Israel.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Påske

Mens noen drar til hytta med bilen full av årgangsvin, sitter andre igjen i en trang blokk­lei­lighet. Er påska vår mest klasse­del­te høytid?

Akademia

Harvard-uni­ver­si­tetet slår tilbake mot Trump. Flere insti­tu­sjoner vil følge etter, tror lederen i Scholars at Risk Norge.

Kommentar

To KI-modeller mener de har løsningen på Natio­nal­thea­ter-floka. Vi gjør klokt i ikke å lytte til dem.