På lånte fjær

Den store vinneren på Norstats siste måling for Aftenposten og NRK er Fremskrittspartiet. Mens Høyre har stupt med 10,2 prosentpoeng på et år, gjør Sylvi Listhaugs Frp det svært godt. Med 18,5 prosent oppslutning har Frp nesten tatt igjen Arbeiderpartiet på 19,6 prosent. Høyre er likevel fortsatt størst med 23,6 prosent. Hvorfor går det så godt for Sylvi Listhaug om dagen? Flere av partiets kjernesaker er aktuelle. Den sterke støtta til Israel har Frp nærmest enerett på. Da Norge anerkjente Palestina som stat denne uka, var Høyres eneste innspill at tidspunktet kanskje ikke var det beste. Listhaug marsjerte opp til den israelske ambassaden alene. Fremskrittspartiet markerer seg også mot skolevold og gjengvold, som er saker få andre partier har egen politikk på.

Den sterke veksten til Industri- og næringspartiet før sist valg viste at det er et stort velgersegment i Norge som er opptatt av industriutvikling og kontroll på krafta og som er kritiske til grønne satsinger. Dette segmentet var til låns for Senterpartiet i en periode, men ser ut til å trives best med å stemme på opposisjonspartier. Det kan se ut som det sjiktet nå vender seg mot Frp, og Listhaug vet hvordan hun skal snakke til dem. Hun setter prisvekst og folks dårlige råd opp mot grønne milliardsluk. Frp snakker i dag mindre om kutt i formuesskatt og mer om nordmenn som sliter med å få endene til å møtes. Dessuten forsøker Frp å framstå som partiet som kjemper mot Brussel for norsk kontroll over krafta. Frps støtte til norsk Acer-tilslutning blir nå nærmest skrevet ut av historien.

Frps nye kraftretorikk er bakgrunnen for det felles utspillet i dagens avis fra lederne i Fellesforbundet og Rødt. De ser at Frps kraftutspill og talepunkter om ulikhet har klangbunn, selv om politikken i stor grad er lånt fra venstresida. Marie Sneve Martinussen og Jørn Eggum legger ikke skjul på at utspillet om EUs fjerde energimarkedspakke er rettet mot dem som vurderer å stemme Frp på grunn av kraftpolitikken. Bare en rødgrønn regjering garanterer at Norge ikke slutter seg til EU-pakka, er budskapet. At Fellesforbundet og Rødt gjør felles sak mot både EU-byråer og Frps velgerlokking, er positivt og viktig i en tid der Listhaug flyr høyt på lånte fjær.

Leder