Den tidligere Rødt-lederen vil fortsette på Stortinget i fire nye år. Nå forteller han om veien tilbake etter butikktyveriene.

Bjørnar Moxnes: – Nå er jeg på et bedre sted

Ikke lenger boss: Rødt-politiker Bjørnar Moxnes tar gjerne gjenvalg til Stortinget ved neste valg, men savner ikke presset fra tida som partileder. Her fra Sukkerbiten i Oslo.

Sola steiker ute på Sukkerbiten i Oslo, men Bjørnar Moxnes har ikke på seg solbriller. I tida etter han ble tatt for brilletyveriet på Gardermoen i fjor sommer, har han opplevd å bli snikfilmet og få kommentarer slengt etter seg nesten uansett hvor han går.

– Det har vært ganske bekmørkt, sier den tidligere Rødt-lederen om året som har gått.

Vondt ble verre i fjor høst, da det kom fram at Moxnes i tida etter han gikk av som partileder, hadde blitt anmeldt for fem nye butikktyverier. Det siste halvåret har han sakte, men sikkert jobbet seg tilbake inn i hverdagen på Stortinget. Det har gitt mersmak.

– Jeg var skitnervøs i starten. Jeg var ikke så høy i hatten, akkurat, og lurte vel egentlig på om jeg hadde mista det helt. Det hadde jeg heldigvis ikke.

Går for gjenvalg

Han har brukt lang tid på å bestemme seg, men nå varsler han at han stiller seg til disposisjon til fire nye år på Stortinget.

– Jeg savner ikke presset som partileder, men jeg trives virkelig i en ny rolle, og jeg har lyst til å fortsette i det, sier Moxnes.

Rødt har i dag to representanter på Stortinget fra Oslo: Moxnes og Seher Aydar. Moxnes sier at han denne gangen ønsker å stå på andreplass på Rødt Oslo sin stortingsliste, bak Aydar.

– Det at vi har en dreven kandidat og stortingsrepresentant i Seher, gjør at jeg kan søke gjenvalg og bidra der jeg gjør mest nytte for meg, uten at jeg trenger å stå på førsteplass. Dette er det jeg ønsker meg, men det er selvsagt opp til partiet å vurdere, sier han.

Moxnes sier at han ikke har stjålet noe siden tyveriene han ble anmeldt for i høst. Han har gått til psykolog det siste halvåret og gjør det fortsatt.

– Det at jeg sier at jeg stiller meg til disposisjon, er fordi jeg er helt trygg på at det fra i sommer og høst ikke kommer til å skje igjen. Jeg er på et mye bedre sted og har fått det bedre i livet. Takket være støtta fra venner og mine nærmeste, ikke minst kjæresten min.

– Hvordan kan du være trygg på at det ikke kommer til å skje igjen?

– Fordi jeg har tatt tak i det. Jeg har gått og går til behandling. Det er jo bra at det går an å endre på ting. Hvis du har gjort noe som ikke bare er dumt, men også et lovbrudd, så betyr ikke det at du må fortsette med det til evig tid. Du kan finne ut av problemet og komme på et bedre sted.

– Hva har problemet vært?

– Jeg har hatt noen vanskelige år personlig som har gitt utslag i selvdestruktiv atferd.

– Betyr det at du stjal for å bli tatt?

– Jeg kommer ikke til å gå inn på de tingene der. Det er i behandlingsrommet. Men jeg har som sagt fått god hjelp til å ta tak i problemene i livet mitt, og har nå forutsetningene for å få til det.

I morgen er fristen Moxnes og de andre som sitter på Stortinget for Rødt, har for å si fra om de ønsker å ta gjenvalg eller ikke. Dersom nominasjonskomiteen i Oslo foreslår Seher Aydar og Moxnes på første- og andreplass, betyr det at andre Rødt-profiler i hovedstaden, som gruppeleder i bystyret Siavash Mobasheri og bystyrepolitiker Sofia Rana, ikke ligger an til å komme inn på Stortinget.

Ut mot «fraseradikale»

Han peker på kampen mot «Forskjells-Norge», herunder det å sikre folk tilgang til helsetjenester og motstand mot helseforetaksmodellen, som viktige saker for ham som Oslo-representant. I tillegg vil han jobbe for å fortsette å breie Rødt ut som parti.

Som partileder har Moxnes vært gallionsfigur for den såkalte fornyelsen av Rødt de siste årene. Partiet har gått fra et lite parti under sperregrensa på fire prosent til en stortingsgruppe på åtte personer, over 14.000 medlemmer og lokallag i hele landet. Partiet har også klart å vokse utenfor storbyene og blant delene av befolkningen med lavere utdanning og inntekt.

Dette prosjektet ønsker Moxnes å videreføre, og han sier det er en veldig viktig motivasjon for ham til å fortsette at Marie Sneve Martinussen stiller som partileder.

– Prosjektet er å bygge opp et nytt arbeiderparti i Norge. Et parti som er trofast mot de sosialistiske prinsippene og som tar utgangspunkt i vanlige folks hverdag. Som er et nyttig verktøy for vanlige folk, enten vi slåss mot sosial dumping, for velferdsordninger eller for et fritt Palestina.

Moxnes understreker at det er solid støtte for denne strategien i Rødt. Samtidig benytter han anledningen til å kritisere dem som virker mer opptatt av å si radikale ting, enn å få politiske gjennomslag.

– Det å være fraseradikal og si ting for å tøffe seg som gjør at vi framstår som virkelighetsfjerne for arbeidsfolk flest, det er ikke radikalt. Vi kan ikke insistere på det som skiller oss mest fra vanlige folk.

– Det virker som det er noen gnisninger i Rødt om dette og om hva slags parti dere skal være?

– Jeg har ikke sett noen alternative strategier for partiet. Det er jo uenigheter, om støtta til Ukrainas forsvarskamp, for eksempel. Men uenigheter er det i alle partier. Spørsmålet er om det finnes en annen partistrategi, og det ser jeg ikke noe til.

– Det er et ganske stort skille på det du beskriver som Rødts prosjekt og det Rød Ungdom-leder Amrit Kaur har snakket om den siste tida? For eksempel at dere «bør være ærlige» om at dere er kommunister.

– Ja, men det er jo bare feil. Det har hun også sagt. Rødt er et parti av folk som kaller seg sosialister, sosialdemokrater, kommunister, feminister, og så videre. Men Rødt er ikke noe kommunistparti. Det har vi aldri vært. Hva folk kaller seg, gir jeg blaffen i. Det viktige er hva vi gjør.