Et Lugano på norsk jord

Det vekket stor oppsikt da Klassekampen mandag meldte at Høyre-styrte Asker vurderer å kutte den kommunale delen av formuesskatten. For formuer over 20 millioner kroner ligger formuesskatten i dag på 1,1 prosent, hvorav 0,4 prosentpoeng går til staten, og 0,7 prosentpoeng går til den formuendes hjemkommune. I 2019 ble Bø i Vesterålen ettertrykkelig plassert på kartet da den lille kystkommunen reduserte kommunens skjerv fra 0,7 til 0,2 prosent. Det var en god historie. Rikinger som Bjørn Dæhlie kunngjorde at han flyttet til kommunen, som dermed kunne regne inn et kraftig inntektshopp. Men den var for god til å være sann. Like raskt som han hadde kommet, solgte Dælie huset – med millionfortjeneste – og flyttet til Sveits.

Når Asker nå akter å kopiere Bø, er det mer dramatisk. Få kommuner har større konsentrasjon av rike innbyggere enn Asker. Kommunen har dermed kunnet dra inn over en halv milliard kroner i året i formuesskatt. Den summen fikk seg riktignok en knekk da Kjell Inge Røkke flyttet formuen fra Konglungen til Lugano i 2022, men formuesskatten representerer stadig en stor post på budsjettets inntektsside. Det virkelig ødeleggende er at forslaget også truer velferden i nærliggende kommuner som Bærum, Drammen og Oslo. Her vil rike innbyggere spare millioner om flytte noen kilometer. Dette er selve hensikten med forslaget. Høyre-posisjonen i Oslo og Bærum avviser at de vil gjøre som Asker, men i praksis kan det bli vanskelig å stå imot skattekonkurransen. De eneste som tjener på det racet mot bunnen, er dem som har mest fra før.

Om Asker velger å kutte formuesskatten, får det ingen næringspolitisk virkning. Som professor Jarle Møen påpekte i Klassekampen onsdag, blir det ikke mer lønnsomt å investere i Asker om formuesskatten kuttes. Kapitaleiere trenger ikke å flytte eiendom, fabrikker eller oppdrettsmerder til Asker. Det holder at de bytter bostedsadresse. Lavere formuesskatt i Asker vil kun føre til at velhavende mennesker får mer penger, og at fellesskapet får mindre. I valget i fjor fikk Høyre sensasjonelle 45,8 prosent i Asker. Da er det ikke så rart at det er her Høyre viser sitt sanne ansikt.

Leder