Norge må sanksjonere

FNs internasjonale domstol (ICJ) gransker Israel for folkemord på Gaza­stripa. I påska beordret i tillegg domstolen Israel om å innføre hastetiltak for å forhindre en sultkatastrofe samme sted. Dommernes beslutning var enstemmig. Hva gjør så Israel? Landet angriper hjelpearbeidere fra organisasjonen World Central Kitchen, som fraktet mat til sult­rammede palestinere i tydelig merkede biler. Seks utenlandske hjelpearbeidere ble drept, og alt nødhjelpsarbeid ble umiddelbart stanset. Samtidig avsluttet Israel sin to uker lange militæraksjon på al-Shifa-sykehuset i Gaza by med å sprenge store deler av bygningsmassen. Sykehuset som har vært en hjørnestein i det palestinske helsevesenet på Gazastripa, og som har stått for rundt 30 prosent av helsetilbudet, er nå fullstendig ødelagt.

Tydeligere kunne ikke Israel vist sin ringeakt både for FNs institusjoner og folkerett. Landet hevder at hæren forsøker å verne sivile, samtidig som den gjør det motsatte. De ufattelige dødstallene på Gazastripa, og de enorme ødeleggelsene av institusjoner og infrastruktur, peker mot at Israels mål ikke er å knuse Hamas, men snarere å gjøre Gaza ubeboelig. I gårsdagens avis påpekte Morten Rostrup i Leger Uten Grenser at det som nå skjer på Gaza, «er et totalt sammenbrudd i de internasjonale kontrollmekanismene man har for å skjerme sivile i krig». Han viser til at sykehus blir gjort til slagmark og drap og arrestasjoner av medisinsk personell: «Vi ser en krig med massive brudd på folkeretten, der en vestlig alliert begår krigsforbrytelser og angriper helsevesenet uten at det får noen konsekvenser, trass i vedtak fra ICJ og FN.»

Israel hevder soldatene som raidet ­al-Shifa-sykehuset jaktet på Hamas-soldater, men hærens informasjonsavdeling har sluttet å legge fram beviser for sine påstander, slik den gjorde i starten av krigen. Det viser en arroganse som er bortimot total, og det er et inntrykk som ble forsterket av missilangrepet mot Irans konsulat i Syria mandag. FNs sikkerhetsråd har bedt om våpenhvile, uten å bli hørt. Derfor må nå hvert enkelt land skru til sanksjoner for å få stanse krigen – og det gjelder også Norge.