Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Norge må sanksjonere

FNs internasjonale domstol (ICJ) gransker Israel for folkemord på Gaza­stripa. I påska beordret i tillegg domstolen Israel om å innføre hastetiltak for å forhindre en sultkatastrofe samme sted. Dommernes beslutning var enstemmig. Hva gjør så Israel? Landet angriper hjelpearbeidere fra organisasjonen World Central Kitchen, som fraktet mat til sult­rammede palestinere i tydelig merkede biler. Seks utenlandske hjelpearbeidere ble drept, og alt nødhjelpsarbeid ble umiddelbart stanset. Samtidig avsluttet Israel sin to uker lange militæraksjon på al-Shifa-sykehuset i Gaza by med å sprenge store deler av bygningsmassen. Sykehuset som har vært en hjørnestein i det palestinske helsevesenet på Gazastripa, og som har stått for rundt 30 prosent av helsetilbudet, er nå fullstendig ødelagt.

«Målet er ikke å knuse Hamas, men å gjøre Gaza ubeboelig.»

Tydeligere kunne ikke Israel vist sin ringeakt både for FNs institusjoner og folkerett. Landet hevder at hæren forsøker å verne sivile, samtidig som den gjør det motsatte. De ufattelige dødstallene på Gazastripa, og de enorme ødeleggelsene av institusjoner og infrastruktur, peker mot at Israels mål ikke er å knuse Hamas, men snarere å gjøre Gaza ubeboelig. I gårsdagens avis påpekte Morten Rostrup i Leger Uten Grenser at det som nå skjer på Gaza, «er et totalt sammenbrudd i de internasjonale kontrollmekanismene man har for å skjerme sivile i krig». Han viser til at sykehus blir gjort til slagmark og drap og arrestasjoner av medisinsk personell: «Vi ser en krig med massive brudd på folkeretten, der en vestlig alliert begår krigsforbrytelser og angriper helsevesenet uten at det får noen konsekvenser, trass i vedtak fra ICJ og FN.»

Israel hevder soldatene som raidet ­al-Shifa-sykehuset jaktet på Hamas-soldater, men hærens informasjonsavdeling har sluttet å legge fram beviser for sine påstander, slik den gjorde i starten av krigen. Det viser en arroganse som er bortimot total, og det er et inntrykk som ble forsterket av missilangrepet mot Irans konsulat i Syria mandag. FNs sikkerhetsråd har bedt om våpenhvile, uten å bli hørt. Derfor må nå hvert enkelt land skru til sanksjoner for å få stanse krigen – og det gjelder også Norge.