Velle-effekt i hele Europa

Aftenposten spår at leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Simen Velle, er i ferd med å bli et av Frps sterkeste kort. Velle er talefør og populær på ungdommens foretrukne sosiale medium, Tiktok. Etter at han tok over som Fpu-leder, har moderpartiets oppslutning økt fra 5 prosent i gruppa under 25 år i 2021 til 18 prosent forrige uke. I Norge har vi knyttet mye av Velles appell til hans person, men utenfor våre grenser fins det etter hvert mange ytre høyre-topper med sterk oppslutning blant unge velgere. De er med på å forandre det politiske landskapet i mange europeiske land, og i juni ligger de an til å gjøre brakvalg til Europaparlamentet.

Trenden gjør seg gjeldende i Østerrike, Tyskland, Sverige, Danmark og Nederland, hvor Geert Wilders’ Partiet for frihet ble størst blant velgere under 35 år. Sverigedemokraterna har tidligere appellert til eldre velgere, men målinger viser at oppslutningen blant svensker mellom 15 og 24 økte med ti prosentpoeng til 22 prosent mellom 2018 og 2022. Frankrikes Nasjonal Samling frontes nå av 28 år gamle Jordan Bardella, som er svært populær blant yngre velgere. I enkelte tyske delstater har ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland opp mot 30 prosent oppslutning blant velgere under 30 år.

Tenketanken The European Council on Foreign Relations anslår at EU i valget i juni vil ta «en skarp høyresving». Koalisjonen av kristendemokrater, konservative og radikale høyrepartier ligger an til å få flertall i Europaparlamentet for første gang. Tenketanken har hentet inn målinger fra EU-land, som viser at EU-kritiske populistpartier kan bli størst i Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Frankrike, Ungarn, Italia, Nederland, Polen og Slovakia. I land som Bulgaria, Estland, Finland, Tyskland, Latvia, Portugal, Romania, Spania og Sverige kan slike partier komme på andre- eller tredjeplass, tror tenketanken. Analytikere som forsøker å forstå utviklingen, peker på Tiktok og populære frontfigurer, men også på dette: et utbredt pessimistisk syn på samfunnsutviklingen. Det er den store utfordringen for politiske bevegelser som vil vinne tilbake unge hjerter.

Leder