Anita Fnugg har delt denne artikkelen med deg.

Anita Fnugg har delt denne artikkelen

Bli abonnent
Wikileaks

Kan få avtale med USA

USA «utforsker» om Julian Assange kan løslates mot at han erkjenner delvis straffskyld, ifølge Wall Street Journal. – Spekulasjoner, svarer Wikileaks-redaktør.

Fem år siden: I april 2019 ble Julian Assange pågrepet på Ecuadors ambassade i London. Her fotografert i en fengselsbuss på vei mot Belmarsh Prison 1. mai samme år. Foto: Daniel Leal-Olivas, AFP/NTBFem år siden: I april 2019 ble Julian Assange pågrepet på Ecuadors ambassade i London. Her fotografert i en fengselsbuss på vei mot Belmarsh Prison 1. mai samme år. Foto: Daniel Leal-Olivas, AFP/NTB

USAs justisdepartement undersøker muligheten for at en avtale kan inngås med Julian Assange, der han kan løslates i nær framtid hvis han erkjenner seg skyldig på noen få punkter. Det meldte avisa Wall Street Journal onsdag.

Siden da har forvirringen rådd.

Ifølge anonyme kilder i avisa «vurderer» Joe Bidens justisdepartement «hvorvidt de skal tillate Julian Assange å erkjenne seg skyldig i en redusert tiltale, for feilhåndtering av klassifisert informasjon».

En slik avtale kan ifølge avisa resultere i at Assange innen kort tid kan bli en fri mann. De fem årene han har sittet i høysikkerhetsfengsel i London, kan nemlig anses som soning nok.

Men en av Assanges advokater har helt kaldt vann i blodet på dem som ville trekke slutningen om at en innrømmelse av delvis straffskyld og påfølgende løslatelse er nært forestående.

«Ingen indikasjoner»

Advokat Barry Pollack gikk ut på onsdag og sa at Assange forsvarere «ikke har fått noen indikasjoner på at justisdepartementet har til hensikt å løse saken».

Han kalte det «upassende» for Assanges advokater å kommentere mens saken fortsatt er til behandling i britisk rettsvesen. I disse dager venter nemlig Wikileaks-profilen på avgjørelsen om hvorvidt han får anke utleveringssaken mot ham, en siste gang i Storbritannia.

USA siktet Assange under amerikanske spionasjelover i 2019, for å ha mottatt og publisert hundretusenvis av lekkede dokumenter som avdekket USAs «krig mot terror». Siden den gang har USA krevd ham utlevert, og saken har turnert britisk rett. I februar ble det som kan bli sakens siste runde, avholdt – med mindre Assange får innvilget anke til høyesterett.

I Pollacks uttalelse heter det at «USA fortsetter med like stor beslutning som før» på å få Assange «utlevert på alle 18 tiltalepunktene, noe som gjør at han risikerer 175 års fengsel».

Wikileaks-profilens kone Stella Assange har ikke gitt noen kommentar til Wall Street Journals nyhetssak – utover å dele Pollacks uttalelse på X.

«Spekulasjoner»

Heller ingen andre i Assanges nærmeste krets hadde uttalt seg om saken i går, da Klassekampen gikk i trykken.

Men Wikileaks-redaktør Kristinn Hrafnsson ga Klassekampen en skriftlig kommentar like før han skulle avlegge Assange et besøk i høysikkerhetsfengselet Belmarsh i London.

«Jeg er i London og avventer High Courts svar på ankeforespørselen, og vil ikke bli påvirket av spekulasjoner», skriver Hrafnsson.

Wikileaks-redaktøren, som har jobbet tett med Assange og stått midt oppi utleveringssaken mens den har pågått de siste fem årene, viser videre til forsvarer Barry Pollacks kommentarer.

Pollack avviser i sin uttalelse at USA virker å ha til hensikt å løse saken. Men han avviser aldri at det pågår forhandlinger mellom partene på nåværende tidspunkt.

«Jeg avventer domstolens svar på ankeforespørselen, og vil ikke bli påvirket av spekulasjoner.»

Kristinn Hrafnsson, Wikileaks

Det har siden i fjor høst vært kjent at innledende forhandlinger om en eventuell straffeavtale har pågått tidligere. Wall Street Journal skriver at USAs justisdepartement ikke vil kommentere saken, men rapporterer at «diskusjonene forblir i stadig endring, og samtalene kan falle gjennom».

– Personlig begeistret

Selv om Assanges nærmeste krets framstår avventende, uttrykker noen av hans øvrige støttespillere begeistring for nyheten fra den amerikanske storavisa.

Til avisa Sydney Morning Herland sier den australske parlamentarikeren Andrew Wilkie at han er «begeistret». Tidligere i år fikk han med seg et overveldende flertall i parlamentet i Canberra på en tverrpolitisk uttalelse om at USA bør avslutte straffesaken mot Assange og la australieren få returnere til sitt hjemland.

«Personlig ville jeg blitt begeistret for et gjennombrudd, fordi denne urettferdigheten har vært feil helt fra starten av, og må bringes til ende», sa Wilkie onsdag.

Assange, som i dag er 52 år, er ifølge hans nærmeste og flere leger i svært dårlig fysisk og psykisk form. Tobarnsfaren har ikke vært en fri mann siden 2012, og har kun møtt sine to sønner når de har besøkt ham i Ecuadors ambassade i London, hvor han oppholdt seg fra 2012 til 2019 – og i høysikkerhetsfengselet Belmarsh hvor han er blitt holdt de siste fem årene.

«Men vi må huske på at det er helt opp til Julian å bestemme hva som er den beste veien videre for ham herfra», sa Wilkie til Sydney Morning Herald.

Presset øker

Det politiske og diplomatiske presset i utleveringssaken mot Assange har tiltatt i det siste; særlig i Australia, men også i Europa og USA.

Saken i Wall Street Journal kommer ikke lenge etter at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz uttalte at han mener «britiske domstoler bør gi Assange nødvendig beskyttelse», og etter at Assanges bror Gabriel Shipton var til stede under Joe Bidens State of the Union-tale til Kongressen.

Rebecca Vincent i organisasjonen Reportere uten grenser har fulgt utleveringssaken svært tett. Hun skriver i en melding til Klassekampen at organisasjonen «fortsetter å be USAs regjering finne en løsning for å forhindre utlevering og tillate Assanges løslatelse uten ytterligere forsinkelse, enten det er gjennom en strafferabatt-avtale eller med andre midler».

Lyst å lese mer fra Klassekampen?

Bli abonnent

Du kan enkelt registrere deg med