Storm i et vannglass

«Jeg burde vurdert min habilitet både for styremedlemmene i Utøya AS og for Frode Elgesem mye tidligere. I begge saker er det flere anledninger der jeg kunne og burde ha gjort det.» Dette sa daværende kunnskapsminister Tonje Brenna på en pressekonferanse i juni i fjor. Hun opplyste om at tette bånd til personer i styret til Utøya AS gjør henne inhabil i behandling av selskapet. Kunnskapsdepartementet hadde likevel tildelt Utøya AS penger via støtte til Wergelandsenteret. Altfor seint konkluderte Brenna med at hun ikke skulle ha vært involvert i tildelingen. Kontroll- og konstitusjonskomiteen innstilte på å gi Brenna kritikk for feilene.

Like før komitébehandlingen var ferdig, publiserte Dagens Næringsliv opplysninger om at relevante dokumenter i saken ikke var sendt til Stortinget. Dokumentene viser at politisk ledelse hadde fått skriftlig informasjon om at Wergelandsenteret samarbeidet med Utøya allerede sommeren 2022, ett år før Tonje Brenna kalte inn til pressekonferanse. Spørsmålet er om dokumentene tilfører saken noe vesentlig nytt, og om Brenna i så fall har brutt opplysningsplikta overfor Stortinget. MDG og KrF åpnet for å høyne Stortingets kritikk til «sterk kritikk», mens Frp i går fremmet et mistillitsforslag mot henne – et forslaget som falt før dagen var omme.

De siste dagers oppstandelse rundt Brennas sak er storm i et vannglass. De nye dokumentene tilfører saken enkelte nye detaljer, men forandrer den ikke. Brenna er like inhabil overfor Utøya AS som før, og hun har allerede opplyst om at hun både kunne og burde reagert ved flere anledninger. Brenna informerte selv offentligheten om sine feil, uten den samme mediegranskingen som avdekket de andre habilitetssakene. Det taler til hennes fordel. Ettersom habilitetssakene har blitt behandlet av Stortinget under ett, blir sakenes alvorsgrad dessuten målt mot hverandre. Og det hadde vært mildt sagt oppsiktsvekkende å kaste Brenna for ikke å ha opplyst Stortinget godt nok, samtidig som Erna Solberg slipper unna med sterk kritikk. Vi vet fortsatt ikke i hvilke saker hun var inhabil i åtte år som statsminister, for det har hun ikke orket å undersøke.

Leder