IntervjuBøker

Moderniteten i hønsegården

I sin siste roman utforsker Eivind Hofstad Evjemo hvordan vår tids industrielle landbruk skaper større distanse mellom mennesket og naturen.

Inn i hønsegården: I Eivind Hofstad Evjemos siste roman blir 18.000 kyllinger avlet fram til slakting over en periode på 35 dager. En oppdretter og fire arbeidsinnvandrere sørger sammen med avansert teknologi for at dyrene i denne perioden når en bestemt vekt og har det så bekvemt som mulig. Foto: Hanne Marie Lenth SolbøInn i hønsegården: I Eivind Hofstad Evjemos siste roman blir 18.000 kyllinger avlet fram til slakting over en periode på 35 dager. En oppdretter og fire arbeidsinnvandrere sørger sammen med avansert teknologi for at dyrene i denne perioden når en bestemt vekt og har det så bekvemt som mulig. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Innen industriell kyllingproduksjon er et «innsett» perioden fra kyllingene ankommer hønsegården og fram til de blir sendt til slakting. Det hele er svært nøye regulert. Innen perioden er over, skal kyllingene ha nådd en bestemt vekt. Avansert teknologi sørger for ideelle vekstforhold. Lys, temperatur, mengden for og vann – ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kultur

Leseliste for vår tid

Kampen mot ulikhet bør ikke bare handle om penger, men om tid til å følge sine drømmer, mener Martin Hägglund.

Kulturuka

Ein briljant, heilt original idé til ein fami­lie­film: ­Ei inkom­petent jente dankar ut ein overkva­li­fisert gut.

Musikk

Dårlig konsert­kultur: – Folk tror at de ser på «Mesternes mester» med potetgull og brus, sier Øystein Greni