Spredt applaus lød gjennom Folkets Hus på Youngstorget i Oslo da NRKs prognose tikket inn: «Da skal vi til landets største parti», lød det fra storskjermen, men applausen døde raskt ut da det handlet om Høyre.
NRKs tall klokka 21 i går, er basert på forhåndsstemmer og en prognose av det endelige valgresultatet. Høyre får 25,2. Ap får rekordsvake 21,2 prosent.
Det historisk lave resultatet for Ap ble overraskende godt mottatt i salen.
– Vi kan ikke være fornøyde ennå. De nasjonale tallene er bedre enn hva mange kanskje hadde tenkt. Oslo-tallene viser vel det vi har opplevd en stund: at det er utrolig jevnt, sa Rina Mariann Hansen, næringsbyråd og ordførerkandidat i Oslo til Klassekampen.
– Vi får se. Denne natta er ennå ikke over. Men det er klart at de rødgrønne må hente seg inn hvis dette skal gå.
Sp-alliansen
For Ap er i en alvorlig situasjon, ifølge et knippe ordførere Klassekampen snakket med de siste dagene før valget.
De er ikke tilfeldig valgt: Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland, Kinn-ordfører Ola Teigen og Narvik-ordfører Rune Edvardsen har alle måttet håndtere krevende saker fra regjeringens bord, henholdsvis reversering av kommunesammenslåing, den omstridte lakseskatten, og konflikten om elektrifisering av gassanlegget på Melkøya.
«Det er klart at de rødgrønne må hente seg inn hvis dette skal gå.»
— Rina Mariann Hansen, Ap
Men forklaringene på at oppslutningen om Ap skrubber på et historisk bunnivå, stikker dypere.
Kristiansand-ordføreren går løs på regjeringssamarbeidet med Sp, og mener at Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre må gjøre det samme – før stortingsvalget i 2025.
– Det er så stor forskjell i den del grunnleggende ting mellom Ap og Sp. Dette er et fornuftsekteskap som jeg er redd at ikke tjener noen av partene på sikt, sier Skisland, og legger til:
– Personlig så mener jeg at man må gjøre noe før valget i 2025.
SV for Sp?
Han utdyper:
– Jeg tror Ap hadde gjort det bedre om vi fikk forhandlet oss fram til noe annet enn vi har i dag. Og så tenker jeg at det hadde vært fornuftig om vi hadde fått med SV for å få bedre balanse i dette.
Partiet bør ikke gå til valg på et Sp-samarbeid i 2025, og samarbeidet bør helst avsluttes før den tid. Et alternativ bør være Ap aleine i en mindretallsregjering, mener han.
Et blekere, skrinnere Ap
Ap har dominert norsk politikk som det største partiet i nær hundre år, men befinner seg nå i en annen situasjon.
Høyre er størst etter årets kommunevalg. Aps fall har vært bratt: I 2015 fikk Ap 33 prosent. 2019 var tidenes dårligste kommunevalg for Ap med 24,9 prosent, og oppslutningen gjennom årets valgkamp har ligget godt under bunnoteringen for fire år siden.
Som en følge vil Ap etter alle solemerker miste et betydelig antall ordførere.
Laks og tillit
Kinn-ordfører Ola Teigen, som har styrt en av de største laksekommunene på Vestlandet de siste åtte åra, kan være en av dem. Innføringen av lakseskatten har hatt en negativ effekt, tror han.
– Det er en del næringslivsfolk som har opplevd regjeringen som mindre troverdig på næring, og det handler om at prosessen særlig med lakseskatt har vært uforutsigbar. Det er nok det som har rammet oss mest.
Teigen mener at de to årene som har gått, har vært krevende for regjeringen med mange negative saker og mye støy. I tillegg opplever folk flest å sitte igjen med mindre i lommeboka. Han peker i retning SV som mulig løsning.
– Det beste hadde vært om SV gikk inn i regjering. Da kan flere kamper tas internt, og det blir mer ro i arbeidet på Stortinget.
Kraft og habilitet
En som derimot ikke mener at ting ville blitt lettere for Ap med SV i regjering, er Narvik-ordfører Rune Edvardsen.
– Jo flere kokker, jo mer søl. Det kunne kanskje blitt lettere med tanke på budsjett, men vanskeligere å bli enige, sier Edvardsen.
I Finnmark er det elektrifiseringen av Melkøya som er på alles lepper. Edvardsen er frustrert over måten hans eget parti har lagt saken fram på, og sier den har gjort det vanskeligere å drive valgkamp som Ap-ordfører i nord.
– Det har vært veldig vanskelig når regjeringen bare har dumpet denne saken i fanget på oss i nord to uker før valget, uten å forklare det på en god nok måte. Det har vært vanskelig å håndtere, når heller ikke vi skjønner eller har troa på prosjektet, sier Edvardsen, som mener regjeringen har feilvurdert hva folk i nord mener om saken.