Etter et illevarslende skolevalg for venstresida er Oslos byrådsleder Raymond Johansen bekymra. Ap-toppen har selv to sønner og tror at høyresidas skolevalgskred i stor grad skyldes at de røde partiene skyver gutter og menn fra seg.
– Vi oppfattes som veldig politisk korrekte. Det er en stor avstand mellom venstresidas budskap og det gutta oppfatter som sine idealer og utfordringer i livet, sier Johansen.
Han tror mange unge menn opplever at venstresida står for en kultur med strenge regler for hva det er innafor å mene.
I gårsdagens Klassekampen sa valgvinner og FpU-leder Simen Velle at venstresida taper på å framstå som politisk korrekte.
– Det mest populære Fpu-materiellet i valgkampen var klistremerker påskriften «woke is a joke». Har venstresida blitt for woke?
– Ja, det mener jeg. Det kommer selvfølgelig an på hva du legger i ordet, men den parodiske, overdrevne varianten er et problem, sier Johansen.
Med «woke» mener Johansen kanselleringskultur, moralsk fordømmelse av feil holdninger og strenge regler for hva som er lov å mene. Han møter mange som opplever at venstresida er for moralsk selvtilfreds.
– Jeg mener det er fornuftig å gjøre noe med grunnen til at inntrykket har festa seg.
Guttastemning
I en kronikk i Aftenposten fra 2022 advarte Johansen mot å se på negativt på mannsrollen. Han mener venstresida framstiller menn som enten patetisk eller farlig, mens kvinnerollen er ensidig bra. Hvorfor, spurte Johansen, er guttastemning er negativt mens kvinnefellesskap er positivt? Alle vet jo at også menn har positive egenskaper, framholder han.
– Det er flott og verdifullt å være den som ofte tar de tyngste løftene. Fysisk styrke er mer enn å slåss. Det kan man være stolt av. Så er det mange menn som tar hoveddelen av fiksing og praktiske ting som må ordnes. Dette er egenskaper som bør bli verdsatt, sier Johansen.
Han påpeker at store problemer i samfunnet særlig rammer menn. Menn topper statistikken over selvmord, utenforskap, fengsel, rus og voldsproblematikk.
– Menn er overrepresentert på toppen, men også på bunn av samfunnet. Da jeg så tall fra Stoltenbergutvalget som viser at kjønn har like stor påvirkning på skoleresultater som klassebakgrunn fikk jeg bakoversveis, sier Johansen.
Han mener det er fullt mulig å løse mange av mannfolks problemer uten at det går utover kvinnefrigjøringen.
– Det kan vi gjøre uten at det går på bekostning på kvinnekampen. Det er ingen motsetning, sier byrådslederen.
Å snakke fra levra
I UNG2023-rapporten fra Opinion kommer det fram at over halvparten av unge gutter ikke tør å ytre seg. Mange opplever at de ikke kan si hva de mener fordi samfunnet har blitt for opptatt av politisk korrekthet.
Johansen mener venstresida må legge all berøringsangst til side og gå tungt inn i dette problemet.
– Å kunne snakke rett fra levra er en del av mange gutters kultur. Hvis man avviser meningene folk har før man har starta samtalen, når man ikke fram, sier Johansen.
«Vi oppfattes som veldig politisk korrekte.»
— Raymond Johansen, byrådsleder Oslo
Han trekker fram egne konstruktive erfaringer med å diskutere Pride med unge muslimske menn som i utgangspunktet var kritiske.
– Starter du med å fordømme, har du tapt. Vi må være interesserte i hva som ligger bak, sier Johansen.
Han peker på filmskaper og forfatter Deeyah Khan som et eksempel til etterfølgelse. Hennes metode er å gå i seriøs dialog med motstandere, også om de har drøye holdninger.
Ingen heksekunst
Johansen mener samfunnet ikke har råd til å la høyresida vinne kampen om guttas stemmer.
– Høyresida har et språk som kan appellere til unge, men de har ikke løsningene på utfordringene menn møter. Det folk ønsker, er i stort å finne tilhørighet, anerkjennelse og sin plass i samfunnet. Hvis vi ikke greier å gi svarene, er det fritt fram for ekstremt enkle løsninger og ytterliggående krefter. Det ligger en oppmagasinert frustrasjon, som vi må ta på det største alvor, sier han.
Han trekker fram appellen til kvinnefiendtlige influensere som Andrew Tate og Jordan Peterson som eksempler.
– Vi må sørge for at gutta føler de er en del av samfunnshåpet. Velferdssamfunnet er ikke målet i seg selv. Det skal gi rammer til å leve det livet man ønsker seg og være seg selv, også for menn.
Kronikken Johansen skrev i 2022 utløste lite debatt på venstresida. Nå håper han skolevalget blir en vekker som sparker liv i debatten om hvordan venstresida møter unge menn.
– Hva konkret bør venstresida gjøre?
– Det er ikke hokus pokus. Snakk med gutta, ikke om dem. Ha respekt, tålmodighet, lave skuldre og tål friske fraspark. Veien framover går ikke gjennom ekskludering. Gutta er viktig. Vi trenger gutta.