Rødts Mímir Kristjánsson mener venstresida har bidratt til politikk som svikter unge menn.

Vil manne opp venstresida

Opptatt av menn: Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (Rødt), i midten med kaffekopp, på møte hos Oslo Bygningsarbeiderforening. Han mener venstresida ikke er flinke nok til å svare ut problemer menn møter i samfunnet. Foto: Christopher Olssøn

Unge menn gikk mann av huse for å stemme Frp og Høyre i årets valg. I skolevalget, hvor elever i videregående får gi sin stemme, vant høyresida en brakseier, med guttas hjelp.

Internt på venstresida leter man etter svar på mannefallet. Avtroppende byrådsleder i Oslo Raymond Johansen mener venstresida oppleves for «woke», moralsk selvtilfreds og ivrig etter å arrestere andre for politisk ukorrekte meninger.

Det gir Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, Johansen delvis rett i.

Gir Raymond (litt) rett

– Om det er rettferdig eller ikke, så er det et inntrykk mange har. Venstresida oppleves som et sted hvor det er viktig å kunne det rette språket og si de riktige tingene. Når mange gutter er redde for å ta opp bekymringer om kjønn, innvandring, eller annet, av frykt for å få en merkelapp i panna, skremmer det folk vekk, sier Kristjánsson.

Selv unngår han begrepet «woke», som er importert fra kulturkrigen i USA, og bruker heller «politisk korrekt».

– Hvor stort problem er kanselleringskultur, «woke», eller overdreven politisk korrekthet for venstresida?

– Helt ærlig har det ikke noe særlig feste på den organiserte venstresida. Du finner mer av det i MDG enn i Rødt og SV, og nesten ingenting av det i fagbevegelsen. Det er mer av det på Kunsthøyskolen og i noen typer debatter på internett. Men, bare å forbindes med det er gift for venstresida, sier Kristjánsson.

En alvorlig utfordring

Han er likevel tydelig på at venstresidas gutteproblem handler om mye mer enn uvane med å være språkpoliti eller uønska klistring til ideologisk PK-import fra USA.

– At menn stemmer til høyre og kvinner til venstre, har vært en tendens i flere tiår, men det har vært et rykk hvor enda flere menn går til høyresida nå, sier Kristjánsson.

– Hva er årsaken til at gutta forlater venstresida?

– Det er nok fordi den breie venstresida over tid har forlatt den mannlige delen av arbeiderklassen, sier Kristjánsson.

Han trekker fram skole som et viktig område gutta er blitt sviktet.

– Venstresida har hatt en tendens til å se mer skole som svaret på alle problemer. Antallet timer i skolen har økt vanvittig på bare få tiår. Det skjer en skole som er bygd på premissene til de som er gode teori, stort sett jenter. Så sier alle at skolen skal bli mer praktisk, men det er ikke realiteten, sier Kristjánsson.

I en rapport gitt ut av Stoltenbergutvalget kommer det fram at kjønn spiller omtrent like stor rolle for hvordan du gjør det på skolen som klassebakgrunn. Guttene taper på skolebenken.

– Hvis du er ung, lei, og ikke orker mer teori, er det ikke rart om du skyr unna folk som sier mer skole er svaret, sier Kristjánsson.

Han understreker at mye av det som er negativt i skolen, som rigid målstyring, er høyresidas feil, men at partiene på venstresida oppfattes som «skolepartiene» blant de fleste.

Ødelagte yrker

Også undergravingen av fagarbeideren mener Kristjánsson at den norske venstresida, da ved Arbeiderpartiet, må svare for.

– Vilkårene i mange arbeideryrker hvor i hovedsak menn jobber, har på grunn av EU-utvidelsen og arbeidsinnvandring blitt undergravd av sosial dumping og useriøse aktører. Jeg har ikke tall på hvor mange håndverkere jeg har møtt som ikke vil la ungene sine begynne i deres yrke, sier han.

Han trekker fram murer og maler som eksempler på yrker hvor vilkårene har blitt rasert.

– Dette har skjedd på Arbeiderpartiets vakt. Så kan man alltid si at høyresida er like ille, men venstresida har ikke levert, sier Rødt-politikeren.

Hva må gjøres

Kristjánsson lanserer hovedsakelig to konkrete tiltak han mener aktørene på venstresida må samarbeide om for å få på plass en mer mannsvennlig politikk

I skolen ønsker han å redusere antallet timer med teori og å få slutt på skolestart for seksåringer.

Kristjánsson ønsker også å få kontroll over arbeidsvilkårene i yrker som han i dag mener er ødelagt av konkurranse fra Øst-Europa. Slik vil han gi folk muligheten til å kunne leve av å være fagarbeidere i yrker som maler og murer.

– Og da er det løst?

– Nei. Ingenting er løst før venstresida begynner å interessere seg ordentlig for problemer som rammer menn, sier Kristjánsson.

Ufrivillig barnløshet, rus, selvmord, vold, fengsel og utenforskap er bare noen av de dystre statistikkene hvor menn er overrepresentert i Norge.

– Menn er et polarisert kjønn. Det er lett å la seg blende av at menn sitter i mange maktposisjoner. Men, det hjelper ikke han som sitter ufrivillig barnløs og arbeidsledig at han har det samme mellom beina som statsministeren. Venstresida må bry seg om hans problemer også, sier Kristjánsson.