Anmeldelse

Kjøttets kultur­his­torie

Kristian Bjørkdahls og Karen V. Lykkes bok viser avgrunnen mellom retorikk og realiteter i kjøttbransjen.

Storindustri: En nordmann spiser nesten 70 kilo kjøtt per år. Siden 1950-tallet er forbruket tredoblet. Illustrasjon: Knut LøvåsStorindustri: En nordmann spiser nesten 70 kilo kjøtt per år. Siden 1950-tallet er forbruket tredoblet. Illustrasjon: Knut Løvås

Kristian Bjørkdahl og Karen V. Lykke

Hva vi spiser når vi spiser kjøtt

Sakprosa

Res Publica 2023, 286 sider

To ganger i mitt liv har jeg lagt om kostholdet til noenlunde kjøttfritt: Første gang var på 1980-tallet, etter å ha bodd ved siden av et spansk kjøttmarked; andre gang var relativt nylig, etter at «griseindustriens hemmeligheter» ble avslørt for den norske offentligheten, mye takket være dyrerettsaktivisten og forfatteren Norun Haugen. Begge omstendighetene illustrerer hovedtesen i Kristian Bjørkdahls og Karen V. Lykkes «Hva vi spiser når vi spiser kjøtt»: Vi er blitt fremmedgjort fra dyrene vi konsumerer, og trenger å konfronteres med sannheten om dagens industrielle husdyrhold for å bøte på en utvikling som er gått helt over styr.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Bokmagasinet

Månadens poet

Ida Hove Solberg meiner poesien kan invitere til soli­da­ritet – og ber Klasse­kam­pen ta ein titt i spegelen.

Blad, blad, blad

Mellom fortid og fremtid – et jazz­tids­skrift.

Kommentar

La sjanger­ana­lyse og 100 meter hekk være for de få, men la skole­ele­vene få kjenne lesegleden.