Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kristian Bjørkdahls og Karen V. Lykkes bok viser avgrunnen mellom retorikk og realiteter i kjøttbransjen.

Kjøttets kulturhistorie

Storindustri: En nordmann spiser nesten 70 kilo kjøtt per år. Siden 1950-tallet er forbruket tredoblet. Illustrasjon: Knut Løvås
Sakprosa

Kristian Bjørkdahl og Karen V. Lykke

Hva vi spiser når vi spiser kjøtt

Sakprosa

Res Publica 2023, 286 sider

To ganger i mitt liv har jeg lagt om kostholdet til noenlunde kjøttfritt: Første gang var på 1980-tallet, etter å ha bodd ved siden av et spansk kjøttmarked; andre gang var relativt nylig, etter at «griseindustriens hemmeligheter» ble avslørt for den norske offentligheten, mye takket være dyrerettsaktivisten og forfatteren Norun Haugen. Begge omstendighetene illustrerer hovedtesen i Kristian Bjørkdahls og Karen V. Lykkes «Hva vi spiser når vi spiser kjøtt»: Vi er blitt fremmedgjort fra dyrene vi konsumerer, og trenger å konfronteres med sannheten om dagens industrielle husdyrhold for å bøte på en utvikling som er gått helt over styr.