Kornavtale i spill

I dag er det ei uke siden Russland trakk seg fra kornavtalen med Ukraina. Avtalen ble forhandlet fram i fjor sommer og sikret en trygg eksport av korn fra Ukraina gjennom Svartehavet. Siden den gang har den blitt forlenget ved flere anledninger. Nå er det imidlertid full stopp. Ifølge Kreml er ikke Russlands ønsker i avtalen overholdt. For å fornye avtalen krever Russland blant annet at russiske banker får tilgang til det globale betalingssystemet Swift. Dette hindres av vestlige sanksjoner rettet mot landet.

I dagene etter at Russland trakk seg fra avtalen, har russiske militære styrker angrepet ukrainske havner ved Svartehavet. Særlig havnebyen Odesa har blitt hardt rammet av bombeangrepene. Med det har Russland sprengt i lufra korn som kunne mettet titusenvis av munner. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer om konsekvensene av destabilisering i regionen.

Bruddet i kornavtalen bekymrer FN. Ukraina er verdensledende på eksport av solsikkeolje, mais, hvete og bygg. I tida før kornavtalen kom på plass i fjor, føk de globale matvareprisene i været. Land i Midtøsten og Afrika er avhengige av Ukrainas leveranser. Ukrainsk korn sikrer halvparten av maten Verdens matvareprogram deler ut til områder preget av sult. Nå har Kina kommet på banen og oppfordret både Russland og Ukraina til å raskt gjenopprette avtalen. Beskjeden kom under FNs sikkerhetsråd fredag.

Russiske myndigheter hevder at de har blitt lovet at sanksjonene ikke skal hindre russiske produsenter av mat og gjødsel sin tilgang til det internasjonale markedet. Det gjør de heller ikke direkte, men Moskva mener at utestengelsen fra Swift bidrar til dette. Russlands krav om å få tilbake tilgangen til betalingssystemet Swift er stort. Foreslåtte kompromiss har blitt avvist av russerne. Denne uka skal ukrainske representanter møtes med Nato for å diskutere situasjonen. Med bruddet i kornavtalen, og angrepene retta mot ukrainske havner, bruker Russland millioner av menneskers tilgang på mat som maktmiddel. Det kan ikke fortsette.

Leder