Essay

Et bulder fra sør

I 2019 var amapiano overalt i Sør-Afrika – den samme musikken som folk nå danser til på klubber over hele verden, også i Oslo.

BRENNHETT: Kamo Mphela og dansere under tidenes første South African Amapiano Music Awards i 2021. Foto: Oupa Bopape/Gallo Images via GettyBRENNHETT: Kamo Mphela og dansere under tidenes første South African Amapiano Music Awards i 2021. Foto: Oupa Bopape/Gallo Images via Getty

Da jeg landet i Cape Town i Sør-Afrika i desember 2019, hadde jeg en viss idé om hva slags musikk jeg kom til å høre der. Moderne klubbmusikk-uttrykk som afrohouse og den enda råere og mer minimalistiske sjangeren gqom – begge fra Sør-Afrika – var allerede globalt etablerte. Jeg ville prøve å forstå hvordan disse musikkformene evnet å krysse kontinenter og kulturelle skillelinjer. Men jeg var ikke forberedt på at den musikken som skulle komme til å treffe meg hardest, var en myk, sexy og samtidig grov sjanger, en som ennå ikke hadde krysset landegrensene.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Musikkmagasinet

Kommentar

Ti år med Sjeiken

Den kulturelle relevansen til gutta-russemusikk er forbausende stabil.

Kommentar

Lyden av fellesskap

Jeg har alltid vært svak for korpsmusikk. Som en eks-trombonist, der 17. mai innebar å stå opp klokka fem for å spille morgenparade, blir jeg fortsatt rørt av korps. For det handler om mer enn flagg og faner, mer enn barnetog og bunader. For meg har det alltid vært lyden som har definert dagen. De litt skjeve, litt modige tonene fra et skolekorps som gjør så godt de kan, og som får oss til å stoppe opp og lytte. Det er i musikken 17.

Essay

Til Vasaland

Vasas flora och fauna liknar ikkje noko anna. Denne veka fyller debuten ti år.