DebattDommerfullmektige

Fra rapport til praksis

I fjor ble det nedsatt en arbeidsgruppe for å peke ut retningen til fremtidens dommerfullmektigordning. Rapporten foreslår flere tiltak som vil styrke forsvarligheten av ordningen, og det foreslås strengere regler for hvilke saker dommerfullmektigene kan behandle. Dette innebærer at dommerfullmektigene må ha minst ett års erfaring før de behandler saker om mishandling i nære relasjoner og barnesaker. For barnesakene kreves det i tillegg at dommerfullmektigen er særlig egnet, typisk som følge av relevant arbeidserfaring.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Usa

Kakikra­tiet

I februar i år skrev jeg et lite notat om hvordan president Trump forsøkte å drive et eget universitet som solgte null kunnskap for massevis av penger – et foretak som ble beskrevet som massiv svindel. Nå er han i gang igjen – det ene eliteuniversitet etter det andre blir nektet midler dersom de ikke slutter å virke som nettopp universitet, men omstiller seg til en salgsbod for Trumps tivoli. Eller er det noe annet vi ser? Er formålet å restituere amerikanske læresteder etter mønster av skolene i Sovjet-unionen, der all formidling av kunnskap var underordnet det sovjetiske systemet? Her ligger det unektelig et paradoks, i og med at Trump hevder å ville feie vekk all åpen og fordekt marxisme på amerikanske universiteter. Men samtidig er det avdekket at den samme Trump har en fortid i det samme Sovjet – der han midt på 1980-tallet fikk dekknavnet Krasnov (den røde). Mange vil hevde at det finnes få klare tanker bak Trumps handlingsmønster. Det kan så være. I så fall må vi kunne karakterisere hans massive angrep på demokratiet med en annen type -krati: Det greske ordet kakistokrati (κακιστοκρατία) betyr «styre av de verste» eller «styre av de minst kvalifiserte».

Teknologi

Ikke fjern den mest effektive måten å stå imot skjermen. Bevar 2G-nettet!

Afp

Fagfor­bundet går mot sine egne

Fagforbundet vil at LO-kongressen skal endre AFP til en opptjeningsordning (Klassekampen 7. mai). Men ingen vil tape mer på å gå over til en opptjeningsordning enn ansatte i offentlig sektor. Fellesutredningen fra LO og NHO fra 2021 sier at du må ha 41 år i en AFP-bedrift for å få full AFP. Før du fyller 62 år. Utredningen viser at det rammer offentlig ansatte aller hardest.